Με πετροπόλεμο, βανδαλισμούς και συνθήματα μίσους επανεμφανίστηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου φάλαγγα περίπου 80 χρυσαυγιτών στη γειτονιά όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Η παρέλαση και η επίθεσή τους στο στέκι αναρχικών Ρεσάλτο στο Κερατσίνι αποτέλεσε μέρος μιας σειράς δράσεων του νεοναζιστικού μορφώματος στην ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Εφαρμόζοντας την τακτική των συσσιτίων και της διανομής φυλλαδίων υπό αυστηρή καθοδήγηση και περιφρούρηση, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ριζώσει ξανά στις τοπικές κοινωνίες ενόψει δημοτικών εκλογών και παρά την προφυλάκιση έξι βουλευτών της.
Παρότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον περασμένο Σεπτέμβριο η Χρυσή Αυγή έβγαλε ανακοίνωση «καταδίκης του εγκλήματος» και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, μέλη και υποστηρικτές της κατέβασαν το Σάββατο στο Κερατσίνι πανό που είχε αναρτηθεί στη μνήμη του 34χρονου μουσικού. Συνέχισαν την πορεία τους και ένα χιλιόμετρο μακρύτερα, στην οδό Ερμού, επιτέθηκαν με τούβλα και πέτρες κατά 15 αναρχικών που βρίσκονταν στο στέκι Ρεσάλτο. Ο πετροπόλεμος μεταξύ των δύο ομάδων δεν κράτησε πάνω από δέκα λεπτά, προκαλώντας φθορές σε γειτονικά σπίτια και αυτοκίνητα. Μετά τη λήξη των επεισοδίων ακολούθησε πορεία αντιφασιστών στην περιοχή.

Η οικογένεια Φύσσα τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η χρυσαυγίτικη πορεία ήταν ακόμη μία «μαχαιριά». «Η επανεμφάνιση των ατόμων αυτών στον χώρο όπου εκτυλίχθηκε η στυγνή δολοφονία του Παύλου, η καταστροφή του μνημείου και των διαφόρων συμβόλων, η διανομή κατά τρόπο προκλητικό φυλλαδίων, οι ύβρεις και οι απειλές από παρελαύνοντες έξω σχεδόν από την οικία μας με πλήρη στρατιωτική αμφίεση, είναι προφανές ότι στοχεύουν όχι μόνο στον εκφοβισμό και την κατατρομοκράτηση της οικογένειάς μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας» ανέφεραν.

«ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ». Ακροδεξιές ιστοσελίδες παρουσίασαν την κάθοδο των χρυσαυγιτών στο Κερατσίνι ως «εθνικιστική παρέλαση» και έγραψαν ότι οι αναρχικοί «έλαβαν την απάντησή τους». Στις απολογίες τους προφυλακισμένοι και μη, βουλευτές της έχουν απορρίψει τις κατηγορίες ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί σε δράσεις της με στρατιωτική οργάνωση. Με αφορμή όμως την πρόσφατη ενέργεια στο Κερατσίνι ακροδεξιές ιστοσελίδες δημοσίευσαν το ακόλουθο τετράστιχο: «Στο διάβα της φάλαγγας φεύγουν/ όλοι του έθνους οι εχθροί/ Από προδότες η πόλη αδειάζει/ σαν περνά η Χρυσή Αυγή».

Εδώ και ένα μήνα η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί ξανά στις γειτονιές της Νίκαιας, του Πειραιά και της Δραπετσώνας, σε μέρη όπου είχαν στιγματιστεί τοπικές οργανώσεις της στην υπόθεση της εγκληματικής δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος. Στις 21 Δεκεμβρίου μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν διανομή τροφίμων στον Πειραιά. Και στις 18 Ιανουαρίου μέλη των τοπικών οργανώσεων Νίκαιας, Πειραιά, Περάματος και Σαλαμίνας, μαζί με στελέχη της οργάνωσης Δυτικής Αττικής αλλα και της κεντρικής διοίκησης μοίρασαν φυλλάδια σε κεντρικούς δρόμους της Νίκαιας και του Κορυδαλλού. Στελέχη και μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, ενώ ο πυρηνάρχης της Γιώργος Πατέλης είναι προφυλακισμένος. Η τελευταία εμφάνιση των χρυσαυγιτών και τα επεισόδια στο Κερατσίνι συνέβησαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων της στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση στον Πειραιά.