«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετά από ευρεία σύσκεψη στην Κεφαλονιά για τον συντονισμό του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ ο κ. Μιχελάκης μετέβη στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αρχικά επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

«Δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτήρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα», είπε ο κ. Μιχελάκης μετά τη σύσκεψη.

Στόχος της επίσκεψής του στο νησί, όπως εξήγησε, είναι να γίνει μια πρώτη καταγραφή και να επιδιορθωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι ζημιές. «Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό. Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και το γεροκομείο αλλά και διάφορες υπηρεσίες για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει», δήλωσε.

Εκτός από τον κ. Μιχελάκη, στο νησί βρίσκονται ή αναμένεται να μεταβούν γενικοί γραμματείς από όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν αρμοδιότητα. «Ήδη βρίσκεται στο νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιαδης, αύριο (δηλαδή σήμερα) έρχεται ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράρος Σημόπουλος, ο κ. Κυργιαζής από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καλύρης από το Υπουργείο Υγείας και επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου», επισήμανε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο που έχει λειτουργήσει η κρατική μηχανή: «Έχουν έρθει ενισχύσεις με άντρες και οχήματα της αστυνομίας για να υπάρχουν θέματα ασφάλειας, έχουν έρθει ενισχύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρουσία του Υπαρχηγού του σώματος. Επίσης έχουμε μια ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί κάποιο εκτατό περιστατικό και βέβαια είναι εδώ ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λέκκας από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των κτηρίων ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το τεχνικό επιμελητήριο, από την Περιφέρεια, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, ειδικοί μηχανικοί, οι οποίοι είναι για την καταγραφή ζημιών από σεισμούς για να μπορέσουμε να φτιάξουμε συνεργεία, ώστε από αύριο το πρωί, ήδη έχουν ξεκινήσει τους πρώτους ελέγχους αλλά από το πρωί θα εντατικοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε άμεσα τις πρώτες εκτιμήσεις. Θα ξεκινήσουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως, δηλαδή νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική και μετά θα πάμε στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κέντρα υγείας κλπ. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι «το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές, υπάρχουν κατολισθήσεις θα γίνει έλεγχος ώστε να μπορεί να υπάρχει μετακίνηση με ασφάλεια. Σημεία των δρόμων τα οποία δεν είναι ασφαλή μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν κλειστά».

Επιπλέον, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτήριο του ΤΕΙ, όπου και θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλεφωνο ανάγκης 2671027311 αλλά και στο 100.