Την αγωνία του για τις εξελίξεις στη χώρα σε συνάρτηση πάντα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε κομματικά στελέχη.

Το Σάββατο ενώπιον των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «στις ευρωεκλογές κρίνεται η πολιτική ομαλότητα», ενώ χθες περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα ως «ζοφερή και επικίνδυνη».

Είπε ότι η χώρα δίνει έναν «τραγικά δύσκολο αγώνα», ενώ για το δίλημμα των ευρωεκλογών ανέφερε πως αυτό συμπυκνώνεται στο αν η χώρα θα ολοκληρώσει με ασφάλεια τη στρατηγική που οδηγεί οριστικά στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο ή αν θα κάνει μία άλλη, αβέβαιη και αόριστη επιλογή που θα ακυρώνει τις θυσίες.

«Φάγαμε τον γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά του» είπε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας πως «είναι κρίμα από τον Θεό να μην κεφαλαιοποιήσουμε και να μην αξιοποιήσουμε όλη την τεράστια προσπάθεια που έγινε με εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για μία μεγάλη αντίφαση. Την ώρα που η κυβέρνηση, όπως είπε, ετοιμάζεται να κερδίσει το στοίχημα της οικονομίας και της εξόδου από την κρίση, κινδυνεύει να χάσει το θεσμικό και εθνικό στοίχημα, «γιατί ακυρώνονται διαρκώς με πάθος από τη μεριά της αντιπολίτευσης, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και από τη μεριά κοινωνικών θυλάκων, οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι αυτό πού ζητεί πλέον η χώρα από την τρόικα, τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και τις διεθνείς αγορές είναι η αναγνώριση των θυσιών και των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού.

«Θέλουμε να γίνει κατανοητό, για το μέλλον της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά έτοιμη να βγει από το Μνημόνιο» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους εταίρους μας, τονίζοντας ότι είναι εφικτή η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για «πρώιμη αλαζονεία νέων ή παλαιών φορέων που περνούν την περίοδο του μικρομεγαλισμού τους, μια εμμονική διεκδίκηση της εξουσίας, λες και η κατάληψή της είναι αυτοσκοπός».

Εξέφρασε την αγωνία του γιατί το δημόσιο περιβάλλον είναι επιβαρημένο και αναφέρθηκε στην αναβίωση της συζήτησης για την τρομοκρατία, αλλά και στην ανακύκλωση της συζήτησης γύρω από υπαρκτά σκάνδαλα για μίζες και δωροδοκίες για να τονίσει ότι «υπονομεύονται εθνικές κατακτήσεις». Οι συνθήκες μάλιστα αυτές «δυσκολεύουν την αποτελεσματική άσκηση και ολοκλήρωση της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

«ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΦΑΡΣΑ». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Εδώ παίζεται και η φάρσα περί μετενσάρκωσης του Ανδρέα Παπανδρέου και επανάληψης του φαινομένου του ΠαΣοΚ, αυτή η γελοία, ανιστόρητη φάρσα».