Πάνω από 16 εκατ. ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο δαπανώνται για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το συνολικό κόστος την τελευταία εξαετία, από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού, να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.   
Ειδικοί θεωρούν πως το πρόγραμμα, που καλύπτει δωρεάν ηλικίες από 12 έως 26 ετών, δεν είναι οικονομικά αποδοτικό όπως εφαρμόζεται καθώς σχετικά μικρός αριθμός δικαιούχων κοριτσιών κάνουν τα εμβόλια με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται επαρκές τείχος ανοσίας για το σύνολο του πληθυσμού.
Ο ΣΤΟΧΟΣ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2013 μόλις το 33% του πληθυσμού στόχου προχώρησε σε εμβολιασμό, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να δημιουργηθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας απέναντι στη μετάδοση του ιού HPV που προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας απαιτείται συμμετοχή που να φτάνει το 70% των κοριτσιών ηλικίας 12-14 ετών.
«Η οικονομική αποδοτικότητα του εμβολίου καθίσταται ελκυστική όταν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στόχου ξεπερνά το 70%. Σε αντίθετη περίπτωση, η επένδυση δεν είναι οικονομικά αποδοτική. Επίσης, κάλυψη άνω του 70% του πληθυσμού στόχου συμβάλλει στη δημιουργία τείχους ανοσίας, δηλαδή προστασία έναντι του ιού ακόμα και για άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που καθιστά το εμβολιαστικό πρόγραμμα ακόμα πιο αποδοτικό», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Αναστάσιος Σκρούμπελος, οικονομολόγος Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Το γεγονός ότι στη χώρα μας τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι σχεδόν στο μισό από αυτά που απαιτούνται για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό δεν αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγο για να σταματήσει το πρόγραμμα: είναι δεδομένες η βαρύτητα και η σημασία του εμβολίου όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που αποτρέπει. «Για αυτό τον λόγο το σύστημα υγείας οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εμβολιαστική κάλυψη να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα», αναφέρουν ειδικοί.
Για να υπάρξει αποδοτικότητα με οικονομικούς όρους θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού των κοριτσιών 12-14 ετών, κάτι που πλέον μπορεί να συμβεί μόνο μέσω ενός σχεδίου προώθησης του προγράμματος εμβολιασμού κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το πρόβλημα λύθηκε μέσω ειδικών προωθητικών ενεργειών σε σχολεία - έτσι τα ποσοστά στην κάλυψη του πληθυσμού στόχου ανέβηκαν κατακόρυφα.
Για παράδειγμα στη Βρετανία, όπου τα επίπεδα κάλυψης κοριτσιών 12-14 ετών βρίσκονται κοντά στο επιθυμητό 70%, όχι μόνο υπήρξαν ειδικά προωθητικά προγράμματα σε σχολεία αλλά από την πρώτη στιγμή συνυπολογίστηκε το κόστος για το μάρκετινγκ των εμβολίων στη συνολική δαπάνη του προγράμματος εμβολιασμού.
Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται στην Ελλάδα για τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλεί το εξής: σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τα προγράμματα εμβολιασμών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί καθίστανται οικονομικά αποδοτικοί έως τις ηλικίες των 17-18 ετών. Από αυτές τις ηλικίες και μετά οι επιστημονικές γνώμες διίστανται: κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι σταματούν να θεωρούνται αποδοτικά σε όρους κόστους - αποτελεσματικότητας, ενώ άλλες σημειώνουν πως μπορεί και να είναι.
Πλέον το βάρος από τους αρμοδίους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να πέσει σε ενέργειες για την προώθηση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις συγκεκριμένες ηλικίες, μέσω ενεργειών σε σχολεία ή με άλλους τρόπους που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά κάλυψης που σήμερα φτάνουν το 33%. «Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να το κάνει, ειδάλλως δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το κόστος έφτασε το 2013 τα 23 εκατ. ευρώ», αναφέρουν ειδικοί.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ. Εκτός από το να πέσει το βάρος στις προωθητικές ενέργειες για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό περισσότερα κορίτσια ηλικιών 12-14 ετών έτσι ώστε να καταστεί οικονομικά αποδοτικό το πρόγραμμα, ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει πλέον να εξεταστεί και η αποτελεσματικότητα - με οικονομικούς όρους - του εμβολιασμού των ηλικιών έως και τα 26 έτη.  Επισημαίνεται μάλιστα πως από τον πρώτο χρόνο εμβολιασμών το 2008 είχαν διατυπωθεί ενστάσεις σχετικά με το κόστος των εμβολίων, καθώς όταν παραγγέλλονται σε ιδιαίτερα μεγάλους όγκους υπάρχει η δυνατότητα ειδικής συμφωνίας με τις εταιρείες για εκπτώσεις - δυνατότητα που στην περίπτωση της χώρας μας δεν εξετάσθηκε διεξοδικά.
«Η εισαγωγή προγραμμάτων εμβολιασμού στα σχολεία θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, αλλά ταυτόχρονα θα εγγυηθεί τη μαζική  προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων, το οποίο δύναται να οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές», αναφέρει ο κ. Σκρούμπελος.

Το κόστος
Ο συνολικός πληθυσμός των κοριτσιών ηλικίας 12-14 ετών φτάνει τις 130.000 σε όλη την Ελλάδα. Στην αγορά κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό HPV, ένα τετραδύναμο που κοστίζει περίπου 150 ευρώ η δόση και ένα διδύναμο με 80 ευρώ τη δόση. Για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού απαραίτητες είναι τρεις δόσεις του εμβολίου, το οποίο σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται 450 ευρώ για κάθε πλήρη εμβολιασμό και στη δεύτερη 240 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το τετραδύναμο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για να εμβολιαστεί το 75% των περιπτώσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από