Πυροβολισμούς εκφοβισμού από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και προσπάθεια απώθησής τους προς την Τουρκία κατήγγειλαν και πάλι τρεις επιζήσαντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το Σάββατο στην Πλατεία Συντάγματος. Συνολικά 12 άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο, όλοι γυναίκες και παιδιά.

Με δάκρυα οι επιζήσαντες περιέγραψαν πώς το σκάφος με τους 23 Αφγανούς και τρεις Σύρους έπλεε ακυβέρνητο πριν από μία εβδομάδα στα ελληνικά ύδατα όταν υπερθερμάνθηκε η μηχανή του.  Τότε τους εντόπισε ελληνικό λιμενικό σκάφος. Οι τρεις επιζήσαντες υποστήριξαν ότι οι λιμενικοί πυροβόλησαν στον αέρα και αφού το σκάφος δεν άλλαξε πορεία το έδεσαν με το δικό τους και το ρυμούλκησαν με ταχύτητα προς την Τουρκία εν μέσω θαλασσοταραχής. Ανθρωποι έπεσαν στη θάλασσα και στη βάρκα των μεταναστών μπήκαν νερά.

Οπως είπαν οι επιζήσαντες, οι λιμενικοί τούς εμπόδισαν να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ενας εκ των τριών, ο Εχσάντα Σούφι, ανέφερε ότι δέχτηκαν απειλές από άνδρες του Λιμενικού και ότι παρέμειναν στο κρατητήριο της Λέρου τη νύχτα του ναυαγίου χωρίς νερό και τροφή.

ΑΛΛΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Την περασμένη εβδομάδα το Λιμενικό Σώμα, δημοσίευσε καταθέσεις από τις ανακρίσεις διασωθέντων που παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα των γεγονότων. Σε αυτές δεν γίνεται αναφορά για απώθηση και οι μετανάστες λένε ότι το Λιμενικό τούς έσωσε. Οι επιζήσαντες ωστόσο υποστήριξαν ότι δεν είναι αυθεντικές. Είπαν ότι υπέγραφαν χαρτιά χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επανέλαβε τη στήριξή του στο Λιμενικό.