Την παραδοχή ότι πριν από έναν και πλέον χρόνο απειλήθηκε κι αυτή η ίδια η υπόσταση της Νομισματικής Ένωσης, από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έκανε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον έχουν ξεπεραστεί στο μεταξύ οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συνδέονταν με αυτό που αποκλήθηκε «κρίση του ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κρίση χρέους στη Νομισματική Ενωση εξακολουθεί ακόμη να παραμένει, η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί αναγκαιότητα την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις με μερική επιτυχία, ωστόσο η οικονομική και δημοσιονομική κρίση και ως εκ τούτου η κρίση της Ευρώπης, θα ξεπεραστεί μόνον όταν θα μειωθούν οι αριθμοί των ανέργων.

Υπεραμυνόμενος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ίδιος θεωρεί πως οι χώρες-μέλη της μπόρεσαν να ξεπεράσουν την κρίση «ακριβώς επειδή υπήρχε η Ευρώπη, επειδή υπήρχε το ευρώ, επειδή υπήρχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και μια Τραπεζική Ενωση».

Και αυτός είναι ο δρόμος για το πώς θα αποφεύγονται παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι, όταν τίθεται θέμα διάσωσης τραπεζών, προσέθεσε.

Εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως θα υποστηρίξει - όπως ανέφερε στη συνέντευξή του - τη «δια νόμου διασφάλιση κατώτερων μισθών σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ», ώστε «καθένας που εργάζεται να μπορεί να ζήσει από την εργασία του».

Ως προς το αν θα υπάρξουν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», θεωρεί ότι ποτέ δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη για την ΕΕ, κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κάτι που δεν θα το ήθελε και ο ίδιος, καθώς, όπως παρατηρεί, «η ΕΕ δεν μπορεί να ενισχυθεί, αποδυναμώνοντας τα εθνικά κράτη», τα οποία θα πρέπει να έχουν αρμοδιότητες εκεί όπου βρίσκουν καλύτερες ρυθμίσεις από την ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να φροντίζει για τα πάντα». Από την άλλη πάλι, η τραπεζική κρίση έδειξε πως χρειάζονται ισχυρότερες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητά του εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ότι υπολογίζει στην υποστήριξη από τους περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που προέρχονται από το ΕΛΚ, «συμπεριλαμβανομένης και της κ. Μέρκελ» (σ.σ. η οποία έχει εκφράσει επιφυλάξεις απέναντι στην υποψηφιότητά του).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από