Εκατοντάδες ήταν οι Αθηναίοι οι οποίοι επισκέφθηκαν το πρώτο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων που διοργάνωσε το πρόγραμμα της WWF Καλύτερη Ζωή μαζί με τη ΜΚΟ Μπορούμε, διαδίδοντας το μήνυμα ότι «καμία μερίδα φαγητού δεν πρέπει να πετιέται».

Οπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ στα «ΝΕΑ», η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθαρρυντική, καθώς φαίνεται πως όλο και περισσότεροι προβληματίζονται αρκετά σχετικά με την κακή συνήθεια της καθημερινής σπατάλης τροφίμων, που έχουν υιοθετήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. «Οι νεότεροι ανήκουμε στη γενιά της αφθονίας, μας έρχονταν όλα έτοιμα και το πιο σημαντικό είχαμε χάσει την επαφή με τη φύση. Αρα, για εμάς ήταν πιο εύκολο να πετάμε τρόφιμα. Ενα από τα καλά της οικονομικής κρίσης είναι ότι έκανε τους Ελληνες να σκέφτονται διπλά τέτοιες ενέργειες και να αναπροσαρμόσουν τις κακές συνήθειες. Εχουμε, όμως, ακόμη πολύ δρόμο» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Αλλωστε, και τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η οργάνωση WWF Ελλάς είναι αποκαλυπτικά: 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια, τη στιγμή που περισσότεροι από 860 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενας Ευρωπαίος σπαταλά κάθε χρόνο σχεδόν 180 κιλά τροφής, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Μια πρόσφατη μελέτη για τη Βρετανία εκτιμά ότι το φαγητό που δεν καταναλώνεται κοστίζει στις οικογένειες περίπου 830 ευρώ τον χρόνο. Και μπορεί τα νοικοκυριά στην ευρωπαϊκή χώρα να πετούν στα σκουπίδια 17% λιγότερο φαγητό συγκριτικά με το 2007, παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν να σπαταλούν το 20% των τροφίμων που αγοράζουν. Μόνο το ψωμί και τα υπόλοιπα δημητριακά προϊόντα που πετιούνται από τα βρετανικά νοικοκυριά φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες αρκετών εκατομμυρίων υποσιτισμένων ανθρώπων.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Αλλά και για την Ελλάδα τα στοιχεία δεν είναι καλύτερα: σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue, ένα στα δέκα νοικοκυριά πετάει τρόφιμα –δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ακόμη και καθημερινά –ενώ το 27% των Ελλήνων καταναλωτών σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον μία με δύο φορές τον μήνα. «Πρωταθλητές», βέβαια, αναδεικνύονται οι νέοι, ηλικίας 18-34 ετών. Τα «καλά νέα», όπως προκύπτουν από τα στοιχεία, είναι ότι το 31% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν πετάει ποτέ φαγητό.

Στο πρώτο φεστιβάλ που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Impact Hub Athens στου Ψυρή, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από δράσεις όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς καταναλωτές. Διάσημοι σεφ, μεταξύ αυτών και ο Λευτέρης Λαζάρου, έδειξαν πώς δεν θα χαθεί ούτε μισή μερίδα φαγητού. «Τουλάχιστον 1.000 άτομα πήραν μέρος στις δράσεις και το ενθαρρυντικό είναι ότι μικρά παιδιά αρχίζουν να μπαίνουν στη λογική ότι δεν πρέπει να πετάμε φαγητό» δηλώνει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ένας εκ των ιδρυτών της ΜΚΟ Μπορούμε.