Αυστηρή προειδοποίηση στον πρόεδρο της Ουκρανίας να σταματήσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών απηύθυνε χθες το βράδυ με τηλεφωνική παρέμβασή του ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Περαιτέρω αιματοχυσία θα έχει συνέπειες για τις σχέσεις της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ» είπε ο Μπάιντεν στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την ίδια ώρα, η ειρηνική μέχρι τώρα εξέγερση των εκατοντάδων χιλιάδων φιλοευρωπαίων Ουκρανών κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια βίαιη εθνικιστική επανάσταση η οποία δεν αποκλείεται να παρασύρει ολόκληρη τη χώρα σε έναν αιματηρό κύκλο βίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η δραματική εκτράχυνση της κατάστασης στους δρόμους του Κιέβου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διείσδυση στο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μιας ομάδας νεαρών ακροδεξιών, της Pravyi Sector (Δεξιός Τομέας), τα μέλη της οποίας είναι έτοιμα να προσφύγουν στη βία για να πετύχουν τους στόχους τους.

ΣΤΑ ΟΠΛΑ. Επειτα από την κυκλοφορία φωτογραφιών με εθνικιστές διαδηλωτές να κρατούν στα χέρια τους πιστόλια, η αστυνομία απείλησε πως και οι άνδρες της θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αληθινές σφαίρες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εθνικιστές από ολη την Ευρώπη σχεδιάζουν να μεταβούν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Μία ημέρα από τον βίαιο θάνατο τουλάχιστον 5 διαδηλωτών, ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Βουλής με στόχο την εξεύρεση μιας «άμεσης λύσης» στην κρίση. Παράλληλα, κάλεσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε συνομιλίες. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ είχε κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης με πραξικόπημα, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση έχει και τα μέσα και το συνταγματικό δικαίωμα να τερματίσει την κρίση. Αργά το βράδυ κι έπειτα από πολύωρη συνάντηση του Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, εκπρόσωπός της ανέφερε σε μήνυμά του στο facebook ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για τερματισμό της βίας. Ωστόσο, η εξέγερση των κατοίκων του Κιέβου τείνει να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Χθες το απόγευμα, διαδηλωτές σε πέντε ακόμη πόλεις στα δυτικά επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια. Στo Λβιν (Λβοφ), στα σύνορα με την Πολωνία, εξοργισμένοι διαδηλωτές ανάγκασαν τον κυβερνήτη της πόλης να υπογράψει την παραίτησή του.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. Λάδι στη φωτιά ρίχνει βίντεο στην ιστοσελίδα της «Ukrainska Pravda» με έναν κρατούμενο διαδηλωτή να εξαναγκάζεται από τους αστυνομικούς να γδυθεί και να σταθεί στο χιόνι σε θερμοκρασία μείον 10 βαθμών Κελσίου, ενώ εκείνοι τον φωτογραφίζουν. Στη συνέχεια τον οδηγούν στην κλούβα ενώ ταυτόχρονα τον κλωτσούν. Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, όλα έδειχναν πως η διαμάχη μεταξύ της φιλορωσικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και των εκατοντάδων χιλιάδων φιλοευρωπαίων διαδηλωτών για το μέλλον της χώρας θα παρέμενε στάσιμη. Επειτα από δύο μήνες έντονης αλλά μη βίαιης σε γενικές γραμμές αντιπαράθεσης, οι αντίπαλες παρατάξεις έμοιαζαν να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Από τη μία πλευρά, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο «σφετεριστής πρόεδρος», σύμφωνα με την έγκλειστη στη φυλακή Γιούλια Τιμοσένκο, έχοντας εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 15 δισ. δολαρίων από το Κρεμλίνο, εμφανιζόταν ικανοποιημένος και σίγουρος για την επίλυση της κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φαίνονταν εξαντλημένοι από την παρατεταμένη παραμονή στους δρόμους, από την έλλειψη αποτελεσμάτων, την απουσία χαρισματικού ηγέτη ικανού να τεθεί επικεφαλής της λαϊκής οργής.

Ξαφνικά όμως η πλατεία πήρε φωτιά και οι εξεγερμένοι άρχισαν να απαντούν με πρωτόγνωρη βία στις προκλήσεις της αυταρχικής κυβέρνησης. Αφορμή υπήρξε η υπερψήφιση νόμων που περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης, της διαδήλωσης, της συνάθροισης. Από το βράδυ της Κυριακής, οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν να μετατρέπονται σε σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείς ενώ την Τετάρτη η εξέγερση είχε και τους πρώτους νεκρούς. «Παρότι δεν θέλουμε τη βία, παρ’ όλο που οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε είναι ελάχιστες, είμαι πεπεισμένη ότι δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω», δήλωσε μια διαδηλώτρια.