Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης απειλεί να αποχωρήσει από τη Γενεύη ΙΙ, εάν δεν γίνει μέχρι το Σάββατο «σοβαρός» διάλογος.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία ξεκίνησαν σε πολύ ψυχρό κλίμα, μετά την αποτυχία του ΟΗΕ να συγκεντρώσει στην ίδια αίθουσα και τις δύο πλευρές (κυβέρνηση και αντιπολίτευση).

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ δήλωσε στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι ότι αν δεν γίνουν «σοβαρές» συζητήσεις μέχρι αύριο, Σάββατο, η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

Ο Μπραχίμι επιθυμούσε να συναντήσει από κοινού και τις δύο πλευρές σε μία συνεδρίαση στην ίδια αίθουσα, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό.

Ο Μπραχίμι και η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στη Γενεύη και ο μεσολαβητής πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα πάντως με δύο αξιωματούχους της ασφάλειας, η συνάντηση του Μπραχίμι με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα.

«Αν δεν πραγματοποιηθούν σοβαρές συνομιλίες ως το Σάββατο, η επίσημη συριακή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από τη Γενεύη εξαιτίας έλλειψης σοβαρότητας ή προετοιμασίας της άλλης πλευράς» δήλωσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η οποία επικαλέστηκε πηγή της στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεσάντρα Βελούτσι, ο Μπραχίμι θα συναντηθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με τους αντιπολιτευόμενους, επικεφαλής των οποίων είναι ο αρχηγός του Συριακού Συνασπισμού Άχμεντ Τζάρμπα.

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε τη διαδικασία να εξελίσσεται» πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Χρειάζονται εντατικές συνομιλίες για να βρούμε ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πηγές στις δύο αντιπροσωπείες, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το καθεστώς προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αρχή μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ πριν υπάρξει οποιαδήποτε άμεση διαπραγμάτευση.

«Το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν ειρήνη, έρχονται εδώ με όρους» δήλωσε ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάιζαλ Μόκνταντ.

Οι δύο αντιπροσωπείες, οι οποίες έφτασαν την Πέμπτη στη Γενεύη επρόκειτο να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες για να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στον συριακό εμφύλιο.

Διπλωμάτες και παρατηρητές δεν έχουν αυταπάτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, ωστόσο υπενθυμίζουν πως το γεγονός και μόνο ότι οι δύο παρατάξεις δέχθηκαν να έρθουν στη Γενεύη είναι από μόνο του σημαντικό.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων πρόκειται να διαρκέσει ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή ως τις 31 Ιανουαρίου.

«Ξέρουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο και, αν χρειαστεί μια μέρα περισσότερη, θα διαρκέσει μια μέρα περισσότερο. Ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να είναι μια εύκολη διαδικασία» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.