Πολλές φορές το ταλέντο με το πάθος δεν συνυπάρχουν. Ο σημερινός προπονητής της Ρόμα Ρούντι Γκαρσία, για παράδειγμα, έπαιξε ποδόσφαιρο στη Λιλ για μία πενταετία, τη δεκαετία του ’80, αλλά ποιος τον θυμάται;

Ο Γάλλος με το ανδαλουσιάνικο αίμα στις φλέβες του, που τον επόμενο μήνα κλείνει τα 50, φρόντισε να αφήσει τη σφραγίδα του με άλλον τρόπο. Από τη Λιλ έφυγε το 1988 και επέστρεψε ως προπονητής της είκοσι χρόνια αργότερα.

Οι Μεγάλοι Δανοί είναι μία μικρομεσαία ομάδα που γιορτάζει όταν πουλάει ακριβά παίκτες της ή συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ.

Με αυτή λοιπόν την ομάδα και σε μία περίοδο που τα πετροδολάρια πλημμύριζαν την Παρί Σεν Ζερμέν ο Γκαρσία πανηγύρισε νταμπλ το 2011.

Για να γίνει πιο όμορφη η ιστορία του παραμυθιού, και οι δύο τίτλοι κατακτήθηκαν έχοντας ως ύστατο αντίπαλο τους νεόπλουτους Παριζιάνους.

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ. Γι’ αυτούς που επέστρεψαν δεν είναι πάντα όλα ρόδινα. Πιθανόν γιατί δεν ήταν και ποτέ στο παρελθόν. Ο Μπερντ Σούστερ γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια στο Αουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, αλλά το ταμπεραμέντο του συνάδει με ανθρώπου του ευρωπαϊκού Νότου. Η καριέρα του ξεκίνησε στην Κολωνία πριν κάνει το άλμα για τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην αρχή της δεκαετίας του ’80.

Οπως και ο Ρούντι Γκαρσία, ο Ξανθός επέστρεψε στις ρίζες του μία εικοσαετία αργότερα, όταν πια η Κολωνία αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία.

Τα αποτελέσματα για τους Τράγους, όμως, συνέχισαν να είναι απογοητευτικά. Σε ένα παιχνίδι ο ευέξαπτος Σούστερ αρνήθηκε να μπει στα αποδυτήρια και να μιλήσει στους παίκτες του, παραμένοντας μόνος στο γήπεδο υπό καταρρακτώδη βροχή.

Στην Μπάγερν, όταν θέλουν να πουν ότι ένας προπονητής είναι κακός, λένε απλά ένα όνομα: Κλίνζμαν. Συμμετείχε ως παίκτης στην ομάδα που χαρακτηρίστηκε FC Χόλιγουντ για τις ίντριγκές της. Αργότερα υποστήριξε ότι οι πρωτοποριακές του ιδέες θα έφερναν την επανάσταση στο ποδόσφαιρο, πείθοντας έτσι του Βαυαρούς να του εμπιστευτούν το τιμόνι της ομάδας.

Για το πόσο ικανοποιημένοι έμειναν αρκεί να αναφερθεί ότι μετά τα πρώτα παιχνίδια της Ρότεν υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα τα μέλη της Μπάγερν αναφώνησαν: «Ευτυχώς, δεν είναι Κλίνζμαν». Οι περιπτώσεις παικτών που επέστρεψαν στις ομάδες τους ως προπονητές είναι δεκάδες. Στην Ελλάδα η πιο χαρακτηριστική, λόγω των στοιχείων του δράματος που την περιβάλλει, είναι του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ.