Για το πλεονέκτημα που μπορεί να δώσει μία δυνατή έδρα έχουν γραφεί πολλά και με την πορεία τους στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ο Παναιτωλικός και ο Αστέρας Τρίπολης αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δύο ομάδες που ξεκίνησαν με διαφορετικούς στόχους, τους οποίους φαίνεται ότι πλησιάζουν.

Ο Παναιτωλικός κερδίζει έως τώρα τη μάχη της παραμονής χάρη στη δυνατή έδρα, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης με ένα μαξιλαράκι οκτώ βαθμών από τις υπόλοιπες ομάδες φαίνεται να εξασφαλίζει τη θέση στα πλέι οφ.

Την ίδια στιγμή, έρχεται η Καλλονή, η πρωτάρα της επαγγελματικής κατηγορίας, να αποδείξει το αντίθετο. Τα προβλήματα με το γήπεδο στη Λέσβο την αναγκάζουν να δίνει όλους τους αγώνες της εκτός έδρας! Κι όμως, η έως τώρα πορεία της είναι αξιοθαύμαστη.

Το νησί της Λέσβου λοιπόν έχει για πρώτη φορά ποδοσφαιρική ομάδα στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία.

Το άσχημο είναι ότι οι φίλοι της ομάδας δεν μπορούν να τη χαρούν! Το γήπεδο –παρά τις υποσχέσεις για εργασίες εκσυγχρονισμού –δεν ήταν έτοιμο με αποτέλεσμα να μην πληροί τις προδιαγραφές για αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Ετσι, η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει ως έδρα το ΟΑΚΑ, τη Νέα Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε αδικημένοι, αφού αγωνιζόμαστε με διαφορετικούς κανόνες, αλλά είχαμε υποχρέωση να προσαρμοστούμε» σχολιάζει ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Ματζουράκης. «Είναι μία περίεργη σεζόν που κούρασε την ομάδα. Σε αυτό οφείλεται και η κοιλιά που έκανε ένα διάστημα. Απ’ ό,τι βλέπω, μάλιστα, μάλλον η κατάσταση αυτή θα παραμείνει έως το τέλος της σεζόν. Οι παίκτες όμως έχουν φιλότιμο, το πάλεψαν και η ομάδα επανήλθε στις επιτυχίες. Και για αυτό είναι άξιοι». «Είναι πολύ κουραστικό να φεύγεις συνέχεια από το σπίτι σου. Οι περισσότεροι παίκτες έχουμε οικογένεια με παιδιά και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μας έχει κουράσει και ψυχολογικά αυτή η κατάσταση» συμπληρώνει ο αρχηγός της Καλλονής, Γιώργος Μανούσος.

Ο Γιάννης Ματζουράκης εξηγεί τη φιλοσοφία με την οποία στήθηκε η ομάδα: «Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν η προσπάθεια για λίγες μεταγραφές. Αυτό που ήθελα ήταν μεταγραφές ουσίας, καθώς ένα από τα στοιχεία της ομάδας είναι η ομοιογένεια.

Ετσι, καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέσουμε την ομοιογένεια αυτή με τα υπόλοιπα στοιχεία, τη φυσική κατάσταση, την τακτική. Ενα βασικό κομμάτι ήταν επίσης η επιλογή δυνατών φιλικών από τα οποία οι παίκτες έμαθαν να κοντράρονται με ισχυρούς αντιπάλους».

Ο προπονητής της Καλλονής διατηρεί χαμηλούς τόνους παρά την πολύ καλή βαθμολογική θέση της ομάδας: «Ο στόχος μας παραμένει η παραμονή στην κατηγορία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης σκέψης. Πολλά μπορούν να αλλάξουν και η ουσία είναι να προσπαθήσουμε ώστε κάποια στιγμή να μην παρουσιαστούν δυσκολίες. Πιστεύω ότι με 37-38 βαθμούς μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

«Η πορεία της ομάδας έως τώρα είναι ικανοποιητική, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη» λέει ο αρχηγός της ομάδας Γιώργος Μανούσος. «Αυτό που μας πείραξε ήταν τα πολλά γκολ που δεχθήκαμε σε δύο ματς, κάτι που δεν αξίζαμε. Αν αγωνιζόμασταν στην έδρα μας θα είχαμε περισσότερους βαθμούς».

Ο 27χρονος επιθετικός υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία: «Υπάρχει ομοιογένεια, το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εξαιρετικό, έχουμε στιβαρή διοίκηση, τρία στοιχεία καθοριστικά για το μέλλον μιας ομάδας. Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο. Αν νικήσουμε στα ματς που πρέπει, όχι μόνο δεν θα έχουμε πρόβλημα, αλλά παίζοντας στη συνέχεια πιο ελεύθερα μπορούμε να καταλάβουμε και μία καλή θέση στην τελική βαθμολογία».