Νέο γύρο στην αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για τις ευθύνες στην απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού πυροδότησαν δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην Ελληνική Τηλεόραση, αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στην περίπτωση του εξάκις ισοβίτη Ξηρού –«νομίζω έγινε κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή».

Η δήλωση αυτή του κ. Αθανασίου προκάλεσε τα έντονα σχόλια κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υπενθύμιζαν ότι βασικό κριτήριο για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενο είναι αυτός να μην κρίνεται ύποπτος φυγής. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που επιβάλλεται είναι όχι να σπαταλώνται αστυνομικές δυνάμεις για την παρακολούθησή του αλλά απλώς να μην του χορηγηθεί άδεια. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κριτική από προϊστάμενο ενός υπουργείου σε υπαλλήλους άλλου υπουργείου και μάλιστα επειδή δεν… παρανόμησαν» σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι ο Ξηρός, σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, είχε δικαίωμα να παίρνει άδειες. Ερωτώμενος δε αν υπάρχουν ή όχι ευθύνες στο συμβούλιο που του έδινε τις άδειες, απάντησε: «Το συμβούλιο έπρεπε να κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί η άδεια. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι έγιναν λάθη. Και από το συμβούλιο που έδωσε την άδεια σε έναν κρατούμενο με τόσο βαριές κατηγορίες, με καταδίκες έξι φορές σε ισόβια, ενώ παράλληλα και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη στη φυλακή. Θυμίζω επεισόδια που έγιναν μέσα στις φυλακές και ότι εξωθούσε τους άλλους φυλακισμένους να στασιάσουν. Αλλά, βεβαίως, και η αντίληψη που είχε για τη ζωή των ανθρώπων έδειχνε ένα άτομο το οποίο στην ουσία δεν είχε μετανοήσει». Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι επανεξετάζεται το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο των αδειών όσο και των προφυλακίσεων, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης.