«Κατόπιν εντολής της Αστυνομικής Διεύθυνσης όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα είναι κλειστές». Η ίδια πινακίδα ήταν αναρτημένη σε όλες τις κλειδωμένες με λουκέτα εισόδους του Εθνικού Κήπου, καθώς ο κήπος περιλαμβανόταν στην απαγορευμένη ζώνη για τους πολίτες, λόγω της διεξαγωγής της άτυπης συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Ζάππειο.

Τα μέτρα ασφαλείας σχεδιάστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή στη σκιά του φόβου εκδήλωσης τρομοκρατικού χτυπήματος και είχαν προδιαγραφές αντίστοιχες με εκείνες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων το 2004. Ολο το τετράγωνο του Ζαππείου, ο Εθνικός Κήπος και η Βουλή μετατράπηκαν σε απροσπέλαστη ζώνη.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλάμβανε ακροβολισμένους αστυνομικούς – ελεύθερους σκοπευτές και άλλους με κιάλια στα χέρια να ελέγχουν για ύποπτες κινήσεις από την ταράτσα του Ζαππείου Μεγάρου. Την ίδια ώρα είχαν τοποθετηθεί κάγκελα που έκλειναν ακόμα και σε διπλές σειρές τις προσβάσεις προς το Ζάππειο, ενώ απαγορευτικές κορδέλες και διαδοχικά αστυνομικά μπλόκα έδιναν την εικόνα της «απαγορευμένης πόλης» στην καρδιά της Αθήνας.

Για τα υψίστης ασφαλείας μέτρα –τη θωράκιση του Ζαππείου, τις αυτοκινητοπομπές στις μετακινήσεις των επισήμων, τη φρούρηση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων –είχαν κινητοποιηθεί περίπου 2.000 αστυνομικοί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τροχαίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας –ειδικά τις ώρες διέλευσης των αυτοκινητοπομπών –ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ, μέχρι και αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων ΕΚΑΜ, ενώ έλεγχοι γίνονταν και από εκπαιδευμένους σκύλους για ανίχνευση εκρηκτικών.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛ.ΑΣ. Εντονότατη ήταν και η παρουσία μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ και της ομάδας Δέλτα, στις συνεχείς περιπολίες γύρω από το Ζάππειο. Για την ενίσχυση των μέτρων επιστρατεύτηκε και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Σημαντική ήταν η παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας με πολιτικά στους δρόμους γύρω από το Ζάππειο. Οι εντολές ήταν σαφέστατες και τηρούνταν με απόλυτη ακρίβεια. Κανείς δεν μπορούσε να περάσει, ενώ οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι περνούσαν μόνο εφόσον είχαν την ειδική διαπίστευση για την προεδρία.

Από τη διασταύρωση της Βασιλίσσης Ολγας μέχρι το τέλος της είχε σχηματιστεί «νεκρή ζώνη». Η μια λωρίδα ήταν κλειστή ακόμα και για τους πεζούς. Επιτρεπόταν μόνο η διέλευση λεωφορείων και στις στάσεις υπήρχαν αστυνομικοί που έδιναν οδηγίες στους επιβάτες να κατευθυνθούν προς την «ελεύθερη» ζώνη.