Την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρεμβαίνει στο νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των αδειών των κρατούμενων και θα το αυστηροποιεί όπου πρέπει, προανήγγειλε από την Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο θεσμός της άδειας, αιτιολογώντας πως η διεθνής εμπειρία και τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί για τον σωφρονισμό των κρατούμενων και επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε την προσωπική του θέση πως δεν έπρεπε να χορηγηθεί άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΧΑ, Ελένης Ζαρούλια, η οποία είπε πως δεν δίνονται άδειες στους προφυλακισμένους βουλευτές του κόμματός της, ούτε για να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα, αλλά δίνονται σε τρομοκράτες.

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος για τη μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού. Υπεύθυνα, σας δηλώνω ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε η πιθανότητα να συμβεί ξανά ένα παρόμοιο περιστατικό να μειωθεί δραστικά, αν δεν μπορέσουμε να εκμηδενιστεί εντελώς. Επίσης, θα διερευνηθούν οι ευθύνες τυχόν εμπλεκομένων στην υπόθεση και θα αποδοθούν» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε «για τα όσα θα κάνει και ΄κείνα που δεν θα κάνει» και ειδικότερα είπε πως θα τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο -καθώς χωρούν σοβαρές παρεμβάσεις, όπως είπε- και θα εξεταστούν θέματα όπως: ποιοι δικαιούνται άδειας, ποια εγκλήματα κρατούνται πώς τη λαμβάνουν κ.α. Όπως όμως ξεκαθάρισε, «δεν θα αμφισβητήσουμε την επί της αρχής χρησιμότητα του θεσμού της άδειας, αφού αποδεικνύεται ότι υπάρχει επ’ ωφελεία της κοινωνίας και των κρατούμενων».

«Βελτιώσεις χωρούν, αλλά τον θεσμό δεν θα τον καταργήσουμε. Αντιθέτως, με τις παρεμβάσεις μας θα τον ενισχύσουμε και θα αυστηροποιήσουμε όπου πρέπει. Για ορισμένα αδικήματα και για επικίνδυνους εγκληματίες» ανέφερε. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που κατέθεσε, το ποσοστό των κρατούμενων που δεν επέστρεψαν στη φυλακή μετά από άδεια, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και φτάνει το 2,5%, ενώ το 2013 είναι ακόμη μικρότερο. Όπως ενημέρωσε δε, το 1% είναι Έλληνες και το υπόλοιπο αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. «Ο θεσμός της άδειας λειτουργεί υπέρ του σωφρονισμού των κρατούμενων. Δεν είναι βέβαια όλα τέλεια, γι’ αυτό και θέλουμε και μπορούμε να το μειώσουμε ακόμη περισσότερο» τόνισε ο υπουργός.

Εξάλλου, αφού ο κ. Αθανασίου είπε πως η προσωπική του άποψη είναι ότι η άδεια δεν θα έπρεπε να χορηγηθεί, δεσμεύτηκε ότι για την υπόθεση Ξηρού θα αναζητηθούν ευθύνες και θα αποδοθούν. «Αν υπήρξαν πλημμέλειες θα αποδοθούν με μεγάλη αυστηρότητα. Το ζήτημα αυτό, θα το εξετάσουμε με νηφαλιότητα και αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης μας. Οι αρμόδιοι έχουν επιληφθεί ήδη, έχουν εντολές και οφείλουν να είναι άτεγκτοι, αλλά δεν θα κάνουμε ανθρωποθυσίες προς τέρψιν της ικανοποίησης της στιγμιαίας οργής, ούτε θα νομοθετήσουμε εν θερμώ» ξεκαθάρισε.

«Είμαι βέβαιος ότι τα σχετικά πορίσματα θα αποδώσουν πραγματική δικαιοσύνη και ευθύνη σε όσους αναλογεί» συμπλήρωσε.