Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα ολοκληρωθεί «τους προσεχείς λίγους μήνες», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο επίτροπος ελπίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι η τρόικα θα συνεχίσει την αποστολή της για την αξιολόγηση του προγράμματος πριν το τέλος Ιανουαρίου και τα υψηλόβαθμα στελέχη της θα επιστρέψουν λίγο αργότερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο κ. Ρεν, αναφέροντας καθυστερήσεις στην προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως την αιτία της καθυστέρησης στην πρόοδο της αξιολόγησης.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα οι στόχοι αφορούν την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.

Η συζήτηση για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας τη διετία 2015/16 και τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα υπάρξουν, καθώς και για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, θα αρχίσει «το καλοκαίρι», σημείωσε ο επίτροπος.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο διάσπασης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ούτε στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία, ούτε στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τη στηρίξει, εάν η χώρα επιλέξει να διασφαλίσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του δικού της προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2014.

Ο κ. Ρεν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιδιώξει τον στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%, προειδοποιώντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν στηρίζει την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψή της.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 0,8% τον Δεκέμβριο του 2013 από 2,2% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη στήριξη με τη νομισματική πολιτική της και θα επιδιώξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Ρεν.