Μπορεί οι οικονομίες του Νότου να ταλανίζονται ακόμη από τις παρενέργειες της λιτότητας, ωστόσο οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, οδηγώντας σε ραγδαία αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού των αποκαλούμενων PIGS: η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία αλλά και η Κύπρος είδαν τα περιβόητα speads να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011. Γεγονότα-ορόσημα αποτέλεσαν η απεμπλοκή της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα Μνημόνια και η επιτυχημένη έξοδός τους στις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια.
Η ελληνική αγορά ομολόγων ακολούθησε μερικώς τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τροφοδότησε τη νευρικότητα. Τραπεζίτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και αναλυτές της αγοράς ομολόγων αναγνωρίζουν ότι η προβληματική ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ωστόσο προειδοποιούν πως τα ομόλογα των εν λόγω χωρών έχουν ευνοηθεί και από συγκυριακούς λόγους, όπως η άνοδος (διπλασιασμός) των αποδόσεων των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων.
Τα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας καταγράφουν τους τελευταίους μήνες άνοδο, με τις τιμές τους να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών και το επιτόκιό τους να έχει μειωθεί από το 10,52% στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013, περίπου σε 8,29% σήμερα.
Αναλυτές της αγοράς ομολόγων λένε στα «ΝΕΑ» ότι τους τελευταίους μήνες η αξία των συναλλαγών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζουν, οι περιορισμένες τοποθετήσεις των επενδυτών στο ελληνικό κρατικό χρέος οφείλονται αφενός στη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αφετέρου στη γεμάτη προκλήσεις περίοδο που ακολουθεί μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά και ύστερα από αυτές.
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και οι σοβαρές εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι τα δύο δεδομένα που βαρύνουν περισσότερο την επενδυτική ψυχολογία. Οπως εξηγούν, αν εντός του 2014 υπάρξει μόνιμη λύση για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup η οποία θα το απομειώνει σοβαρά σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, τότε η τιμή των ελληνικών χρεογράφων θα μειωνόταν σημαντικά και θα παρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα και το κόστος δανεισμού τραπεζικών και μη τραπεζικών επιχειρήσεων.
Αυτή η παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο έτος το κόστος των ομολογιακών εταιρικών εκδόσεων έχει μειωθεί κατά πολύ. Το μέσο κόστος δανεισμού, από 8,5% στις αρχές του 2013, πλέον έχει αποκλιμακωθεί στα επίπεδα του 6,5%, καθώς πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν ασφαλή επένδυση με σίγουρη απόδοση. Ενδεικτικά, το yield των ομολογιακών εκδόσεων εταιρειών όπως η Τιτάν, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ κ.ά. για ομόλογα λήξης 2018 κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 4,5% και 7%, επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2013.


Κύπρος
Πιο ήπια η ύφεση

Η τρόικα διαβλέπει χαμηλότερη ύφεση για φέτος και καλύτερες προοπτικές από το 2015 και μετά για την κυπριακή οικονομία. Οι ανακοινώσεις που θα κάνει η Eurostat στις 23 Απριλίου 2014 αναμένεται να επισημοποιήσουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Κύπρου διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τον στόχο – 2,3% του ΑΕΠ το 2013, επίδοση καλύτερη από την αναμενόμενη.


Ισπανία
Αναρρώνουν οι τράπεζες, μένει ο έλεγχος

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας υποχώρησαν τα επιτόκια των ισπανικών 10ετών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να τοποθετούνται μαζικά στα χρεόγραφα της Χώρας της Ιβηρικής μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι εξήλθε από το Μνημόνιο. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι η Ισπανία εξέδωσε προχθές 10ετές ομόλογο 10 δισ. ευρώ που υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές! 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 3,71%, ενώ το spread συρρικνώθηκε στο 2,03%, όταν προ έτους ήταν σχεδόν διπλάσιο. Σημειώνεται πως η Ισπανία εξήλθε επισήμως χθες από το πρόγραμμα αρωγής στο οποίο είχε υπαχθεί την άνοιξη του 2012, έχοντας λάβει συνολικά 41,3 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. που της είχαν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η Ισπανία δεν αιτήθηκε επιπλέον πρόγραμμα αρωγής και θα παραμείνει επιτηρούμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως ότου αποπληρώσει τα δάνειά του. Ακόμη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ισπανικής ανόρθωσης είναι η Bankia, η τράπεζα που κατέρρευσε στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και η οποία θα επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές το επόμενο διάστημα εκδίδοντας το πρώτο ομόλογο μετά τη διάσωσή της από το ισπανικό Δημόσιο το 2012.

Ιρλανδία
Το πρώτο μνημονιακό success story

Η απεμπλοκή της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο στα τέλη του 2013 αποτέλεσε το success story της τρόικας και όπλισε με επιχειρήματα τους θιασώτες της λιτότητας. Η πρόσφατη δε έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές επισφραγίστηκε με πρωτοφανή επιτυχία, καθώς δανείστηκε 3,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 3,54%. Η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 3,29%, ενώ το spread σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς έχει περιοριστεί στο 1,59%. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι μιλώντας χθες στο παγκόσμιο οικονομικό συνέδριο του Νταβός ανέφερε πως η ιρλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2014. 
Υπενθυμίζεται πως οι ιρλανδικές Αρχές αποφάσισαν να μην αιτηθούν πιστωτικής γραμμής προληπτικού χαρακτήρα μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Στο εξής η Ιρλανδία θα υπόκειται σε «εποπτεία μετά το πρόγραμμα» σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η ιρλανδική κυβέρνηση ανέλαβε να συνεχίσει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης και προσαρμογής, ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2015. Η διάσωση των τραπεζών συνέβαλε στην επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Ιρλανδίας, όπου η αύξηση του ελλείμματος ανήλθε συνολικά σε 20% του ΑΕΠ το 2010.


Πορτογαλία
Δοκιμάζει το 2014 την έξοδο στις αγορές

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 4,95%, ενώ το σπρεντ σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς έχει περιοριστεί στο 3,24%. Η Πορτογαλία στοχεύει σε έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του 2014, ενώ έχει θέσει ως στόχο να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ φέτος από τις αγορές. 
Χθες ανακοινώθηκε πως η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο που είχε συμφωνήσει με την τρόικα για δημοσιονομικό έλλειμμα 5% του ΑΕΠ το 2013, κάτι που είχαν προεξοφλήσει οι οίκοι αξιολόγησης αποσύροντας προ ημερών την Πορτογαλία από την κατηγορία Credit Watch. Προσφάτως η Πορτογαλία επιβεβαίωσε την «πολύτιμη» επαφή που διατηρεί με τις αγορές, αντλώντας το ποσό των 3,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,657%. Τα εν λόγω 5ετή ομόλογα έγιναν ανάρπαστα, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Τα σπρεντ των πορτογαλικών ομολόγων κινούνται πλέον στο 3,5% σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς και βαίνουν διαρκώς μειούμενα. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι οι συζητήσεις με την τρόικα για τη στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Φεβρουάριο. Αν όλα πάνε ομαλά, στις αρχές Ιουλίου 2014 η Πορτογαλία θα υπόκειται σε «εποπτεία μετά το πρόγραμμα».


Ιταλία
Οι εξαγωγές την οδηγούν στην ανάκαμψη

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 3,86%, από 4,6% έξι μήνες πριν, ενώ το σπρεντ σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς έχει περιοριστεί στο 2,14%. Η βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία αποτυπώθηκε στα πρόσφατα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, τα οποία κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. 
Η καλή εικόνα της ιταλικής μεταποίησης επιβεβαιώθηκα και χθες από στοιχεία που έδειξαν πως το εμπορικό πλεόνασμα με εμπορικούς εταίρους εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε στα 2 δισ. ευρώ το 2013 από 800 εκατ. ευρώ το 2012. Αλλά και η δημοσιονομική πρόοδος της χώρας, αν και συχνά αμφισβητείται, είναι σταθερή. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2013 στο 3%, έναντι στόχου 2,9%. 
Στον προϋπολογισμό για το 2014 προβλέπεται ότι ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα είναι 2,5%. Πάντως, πηγή ανησυχίας για τις ιταλικές τράπεζες αποτελούν τα stress test που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο επόμενο διάστημα και τα οποία εκτιμάται πως θα αποκαλύψουν κεφαλαιακό κενό 1,2 δισ. ευρώ. 
Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή η ιταλική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν ζητήσει από τις τράπεζες της Ιταλίας να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσαρμογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από