Ο Ντενγκ Τζιαγκί, κουνιάδος του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, έφτιαξε μαζί με τη σύζυγό του μια αυτοκρατορία ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ και το Σενζέν. Η περίπτωσή τους είναι απόλυτα ενδεικτική της ευνοιοκρατίας που επικρατεί στην κινεζική ηγεσία. Ο Ντενγκ ήρθε από το πουθενά. Το 1996 παντρεύτηκε τη μεγάλη αδελφή του Σι, Κι Κιαοκιάο.
Νωρίτερα ήταν διευθυντής μιας εταιρείας ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ. Κι όμως το 2008, όταν ο Σι ήταν αντιπρόεδρος της Κίνας, δημιούργησε εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σήμερα η 34χρονη κόρη τους είναι εκείνη που μανατζάρει την τεράστια περιουσία τους, η οποία έχει ακίνητα αξίας 130 εκατ. δολαρίων. Το όνομα του προέδρου Σι πάντως δεν εμφανίζεται σε κανένα έγγραφο που να σχετίζεται με την αδελφή ή τον κουνιάδο του.
Σε περσινή έρευνα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, η Κι και ο σύζυγός της εμφανίζονται ιδιοκτήτες μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων και έχει αξία 288 εκατ. δολάρια. Αλλες θυγατρικές της έχουν πρόσθετη αξία περίπου 85 εκατομμυρίων. Η Κι φαίνεται ότι άρχισε την καριέρα της στις επιχειρήσεις αφού είχε περάσει τα 40, γεγονός που σημαίνει ότι η τεράστια περιουσία της δημιουργήθηκε μέσα σε δυο δεκαετίες. Η Κι όπως και ο πρόεδρος Σι θεωρούνται από τους «πρίγκιπες» της Κίνας, καθώς ο πατέρας τους Σι Ζονγκσούν ήταν ένας από τους περίφημους «οκτώ αθάνατους» του ΚΚ, τους πατέρες της κομμουνιστικής επανάστασης. Το 1962 η Κι άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα της μητέρας της και την ίδια χρονιά, όταν ο πατέρας της έπεσε σε δυσμένεια, εστάλη μαζί με τον αδελφό της να ζήσει στη Μογγολία «για να σκληρύνει ο χαρακτήρας τους». Ο πατέρας της αποκαταστάθηκε το 1978 και η Κι πήγε να εργαστεί μαζί του ως γραμματέας και προσωπική βοηθός. Εκείνος ήταν ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε το Σενζέν σε μια από τις πιο δραστήριες εμπορικά πόλεις της Κίνας. Το μικρό ψαροχώρι είναι σήμερα μια μεγαλούπολη 16 εκατ. ανθρώπων και μια από τις πρώτες περιοχές που επωφελήθηκαν από την οικονομική απελευθέρωση που άρχισε τη δεκαετία του '80.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από