Σίνζο Αμπε:Εστειλε μήνυμα στο Πεκίνο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ζήτησε από το βήμα του Νταβός να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας του και της Κίνας με αφορμή διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Προειδοποίησε επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες στην περιοχή μπορεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, καλώντας ουσιαστικά τους επικεφαλής των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο Νταβός να στηρίξουν τη χώρα του στη διαμάχη που μαίνεται με το Πεκίνο.

Ο Σίνζο Αμπε δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στην κατάσταση της οικονομίας στη χώρα του καθώς και στις πολιτικές που έχει προωθήσει με στόχο να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Επίσης ανακοίνωσε νέα μέτρα για να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών εργαζομένων. Οπως είπε, σύντομα η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου το οποίο θα προβλέπει ότι έως το 2020 στα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιαπωνικών επιχειρήσεων θα πρέπει να απασχολούνται γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Ρίτσαρντ Μπράνσον:Μικρότερες ποινές για τα ναρκωτικά

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που συνεχίζεται στο γνωστό θέρετρο της Ελβετίας δεν έλειψε ο βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον ο οποίος παρευρέθη σε γεύμα εργασίας με θέμα συζήτησης το πώς θα μπορέσουν οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου –και κυρίως οι φτωχότερες –να πετύχουν έως το 2030 μεγαλύτερη πρόοδο και ευημερία. Το γεύμα ήταν «κλειστό» αλλά η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ» ανέφερε ότι εκεί ο Μπράνσον ζήτησε μεταξύ άλλων να μειωθούν οι ποινές για τους χρήστες ναρκωτικών αφού, όπως είπε, «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει». Φέρεται να χρησιμοποίησε επίσης το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Επίσης ο ίδιος ζήτησε από τις μεγάλες εταιρείες να υποστηρίξουν σε όλο τον κόσμο τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν μέρος από το μερίδιο της αγοράς τους σε συγκεκριμένες χώρες.

Μαρίσα Μάγερ:Κρίσιμη χρονιά για το Ιντερνετ

Ετος καμπής θα είναι το 2014 για το Διαδίκτυο, σύμφωνα με την επικεφαλής της Yahoo! Μαρίσα Μάγερ, η οποία μίλησε για την τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία. Η ισχυρή γυναίκα της Yahoo! προέβλεψε ότι οι φορητές συσκευές δικτύωσης θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε περισσότερη κίνηση (δεδομένων) από φορητές συσκευές παρά από υπολογιστές» δήλωσε.Η ίδια επίσης αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν και ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια διαβούλευση με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας.

Ματ Ντέιμον: Στην πρώτη γραμμή για το νερό

Στο Νταβός βρέθηκε ο γνωστός ηθοποιός Ματ Ντέιμον στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για να έχουν περισσότεροι άνθρωποι πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο αμερικανός ηθοποιός με την επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έλαβε ειδικό βραβείο για τη συμβολή του στην προσπάθεια αυτή και τη συμμετοχή του στην οργάνωση water.org στην οποία είναι συνιδρυτής. Οπως είπε, ο ίδιος και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες του water.org ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή όταν ανακάλυψαν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Με τις προσπάθειές τους να υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτό ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα παράσχουν έως το 2020 βοήθεια στον τομέα αυτό σε περισσότερους από 100 εκατ. ανθρώπους. Ο Ματ Ντέιμον συμμετείχε επίσης και σε συζητήσεις που γίνονται με προσωπικότητες όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον για τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Αξελ Βέμπερ:Τσάι Πάρτι και στην Ευρώπη

Ο πανίσχυρος τραπεζίτης και πρώην πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ ήταν από τους βασικούς ομιλητές σε ειδικό πάνελ του Νταβός για την πορεία της οικονομίας στην Ευρώπη –όπως ήταν αναμενόμενο εξακολουθεί να απασχολεί σημαντικά την οικονομική και πολιτική ελίτ που συγκεντρώθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Βέμπερ θεωρεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους σήμερα για την Ευρώπη είναι η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών σε όλο το πολιτικό φάσμα των χωρών της ΕΕ, λόγω της ανεργίας και των πολιτικών λιτότητας. «Υπάρχει φόβος να επιστρέψουν κάποιοι κίνδυνοι ξανά φέτος» ήταν τα λόγια του, αναφερόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και προσθέτοντας ότι η Γηραιά Ηπειρος δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση. «Απλά σκεφτείτε πώς το (συντηρητικό κίνημα) Tea Party έχει κάνει δύσκολη τη διακυβέρνηση στις ΗΠΑ» σημείωσε. Στην ίδια συζήτηση το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κένεθ Ρογκόφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα η ανεργία των νέων.