Η επικεφαλής της Yahoo! Μαρίσα Μάγερ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συγκέντρωσαν χθες τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που άρχισε στο Νταβός της Ελβετίας. Η Μαρίσα Μάγερ υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις των χρηστών του Διαδικτύου από την NSA ζήτησε μαζί με άλλους επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών να υπάρξει παγκόσμια διαβούλευση για περισσότερη διαφάνεια επειδή, όπως είπε, οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι είδους πληροφορίες που τους αφορούν συλλέγονται και πώς αυτές χρησιμοποιούνται.

Ο Σίνζο Αμπε που μίλησε σε πάνελ για την πολιτική και την οικονομία ζήτησε να επιβληθούν περιορισμοί στον στρατιωτικό επεκτατισμό στην Ασία, καθώς το Τόκιο βρίσκεται σε διαμάχη με το Πεκίνο για ακατοίκητα νησιά κοντά στην Ταϊβάν.

Δηλώσεις έκανε εξάλλου στην ελβετική τηλεόραση αμέσως μετά την άφιξή του στο Νταβός ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, που θα συναντηθεί σήμερα με επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών. Ο πρόεδρος του Ιράν έκανε άνοιγμα προς τις ΗΠΑ αναφέροντας ότι είναι δυνατό να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών ύστερα από τρεις δεκαετίες εχθρότητας. «Καμιά έχθρα δεν διαρκεί για πάντα, καμιά φιλία δεν διαρκεί για πάντα. Επομένως πρέπει να μετατρέψουμε τις έχθρες σε φιλία» είπε. Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία ειρήνευσης για τη Συρία.

Στο 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμμετέχουν από χθες εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας περισσότεροι από 2.500 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.

Τα βασικά θέματα συζήτησης στα δεκάδες πάνελ που διοργανώνονταν ταυτόχρονα ήταν η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, η τεχνολογία, η φτώχεια, η έλλειψη βασικών παροχών όπως είναι το πόσιμο νερό, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η στροφή προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο για να ολοκληρωθούν το Σάββατο.

Χθες εκτός από τον Σίνζο Αμπε και τη Μαρίσα Μάγερ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν ο πρόεδρος της UBS και πρώην επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Αξελ Βέμπερ που μίλησε για την οικονομία στην ΕΕ, ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον, καθώς και ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον που αναφέρθηκαν στα προβλήματα των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών.

Πάρτι και μπίζνες

Κάθε βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των ανοικτών συναντήσεων για όλους τους παρευρισκομένους ή των συνομιλιών σε κλειστούς κύκλους, ακολουθούν μεγάλα ή μικρότερα πάρτι που έχουν στόχο τη δημιουργία στενότερων επαφών μεταξύ κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων και το κλείσιμο ντιλ.

Παγκόσμια επιτροπή για το Διαδίκτυο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ θα είναι επικεφαλής ομάδας 25 ακαδημαϊκών, πολιτικών και άλλων ειδικών οι οποίοι θα παρουσιάσουν προτάσεις για το πώς θα διασφαλιστούν η ελευθερία και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η δημιουργία της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου ανακοινώθηκε χθες στο Νταβός