Η Πιάτσα Ντουόμο είχε πλημμυρίσει από φιλάθλους της Ιντερ που τραγουδούσαν και πανηγύριζαν. Οι αδαείς περί του ποδοσφαίρου πιθανόν να σκέφτηκαν πως οι τιφόζι των Νερατζούρι γιορτάζουν την κατάκτηση του τίτλου. Ομως όχι. Γιόρταζαν κάτι πολύ πιο σημαντικό γι’ αυτούς. Την ακύρωση της ανταλλαγής του ποδοσφαιριστή της ομάδας τους Γκουαρίν με τον επιθετικό της Γιουβέντους Βούτσινιτς. Ηταν γι’ αυτούς μια σπουδαία νίκη στην πολιτική σκακιέρα του ποδοσφαίρου στην οποία συνήθως έχουν τον ρόλο του απλού στρατιώτη.

Δεν είναι η πρώτη και ούτε φυσικά η τελευταία φορά που οι φίλαθλοι προσπαθούν να επέμβουν στην πολιτική των συλλόγων –και όχι μόνο.

Οι οπαδοί θέλουν να έχουν λόγο για τις μεταγραφές, την οικονομική πολιτική, για τα μέτρα ασφαλείας, για το πόθεν έσχες των αφεντικών των ομάδων τους, ακόμα και για τα ιδεολογικά πιστεύω των ινδαλμάτων τους.

Μόλις χθες ο αλβανός μέσος του ΠΑΟΚ Εργκους Κάτσε επανεμφανίστηκε ενώπιον του κοινού της Τούμπας για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου μετά το τέλος της σιωπηρής τιμωρίας που του είχε επιβληθεί λόγω της φωτογράφισής του με φανέλα του UCK. Η αντίδραση των οπαδών του Δικεφάλου ήταν τόσο χειμαρρώδης που δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στον Ιβάν Σαββίδη και τους συμβούλους του.

Το 2005 φίλαθλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ίδρυσαν τη Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ ως αντίδραση προς την αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ που αγόρασε τους Κόκκινους Διαβόλους με δανεισμό και ενεχυρίαση των μετοχών του ιστορικού συλλόγου, εκτοξεύοντας το χρέος του σε δυσθεώρητα ύψη υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον του.

Οι οπαδοί έχουν άποψη και την εκφράζουν –όχι πάντα με ευγενικό τρόπο.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο βούλγαρος προπονητής Ιβάιλο Πέτεφ έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην παρουσίασή του ως νέου προπονητή της Λέφσκι. Οι οπαδοί του έβγαλαν τη φανέλα της ομάδας τους που φορούσε, του διεμήνυσαν πως δεν είναι ευπρόσδεκτος και λίγο αργότερα παραιτήθηκε.

Η διαμαρτυρία και η αντίδραση δημιουργεί πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να κινηθούν οπαδοί ομάδων με ιστορικά χαρακτηριστικά αντιπαλότητας.

Συνέβη μόλις πρόσφατα στην Ιταλία με τη διαμαρτυρία των τιφόζι της Μίλαν, της Ιντερ και της Γιουβέντους λόγω της αυστηροποίησης των ποινών για ρατσιστικά συνθήματα.

Στη Γερμανία οι φίλαθλοι των ομάδων της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας δημιούργησαν τα κινήματα «Νιώθω ασφαλής» και «12.12». Για δυο αγωνιστικές τον προηγούμενο μήνα στο 12ο λεπτό και 12ο δευτερόλεπτο σταματούσαν να ενισχύουν τις ομάδες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της λίγκας στις 12 Δεκεμβρίου να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και να μειωθεί στο μισό το ποσοστό των φιλάθλων που ακολουθούν τις ομάδες τους στα εκτός έδρας παιχνίδια λόγω της αύξησης των κρουσμάτων βίας στην Μπουντεσλίγκα.