Μεγάλη δημοσιότητα από αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων έλαβαν οι διαπιστώσεις του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ότι η χώρα, από «πρωτοπόρος», μεταξύ των χωρών της περιοχής, σχετικά με την ενσωμάτωση στην ΕΕ, κατέληξε «ουραγός», μετά και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.

Ο Γκεοργκίεφσκι υπενθύμισε ότι όταν η ΠΓΔΜ υπέγραψε με την ΕΕ συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης (το 2001), το Μαυροβούνιο δεν ήταν καν ανεξάρτητο κράτος και πέρυσι ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Κροατία είχε υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την ΕΕ μετά την ΠΓΔΜ και τώρα είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Σερβία, η ενταξιακή πορεία της οποίας ξεκίνησε πολύ αργότερα, μόλις πριν από μερικές ημέρες (στις 21 Ιανουαρίου) ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην ΠΓΔΜ.

Ο κ.Γκεοργκίεφσκι εκτίμησε ότι την ευθύνη για την «απογοητευτική» όπως την χαρακτήρισε, εικόνα που παρουσιάσει η ενταξιακή πορεία της χώρας, φέρει εξ΄ολοκλήρου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξαιτίας της «άδοξης πολιτικής του για την δήθεν υπεράσπιση του ονόματος».

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για την ΠΓΔΜ, οι πολιτικές ελίτ της οποίας καλούνται πλέον να επιτύχουν συνοχή και, επιτέλους, να λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας, διεμήνυσε ο Γκεοργκίεφσκι.

«Η Σερβία θα πρέπει να αποτελέσει για εμάς παράδειγμα, από την άποψη ότι η ηγεσία της χώρας αυτής έθεσε το κρατικό συμφέρον πάνω απ΄ όλα. Η Σερβία έλαβε αποφάσεις πολύ πιο δύσκολες από τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λάβει η μακεδονική κρατική ηγεσία. Η Σερβία παραιτήθηκε από τμήμα της Ιστορίας και της επικράτειάς της, καθώς και από 100.000 πολίτες που ζουν στο Κόσοβο», τόνισε ο Γκεοργκίεφσκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, γνωστός και για τις ρηξικέλευθες και κάποιες φορές αμφιλεγόμενες απόψεις και θέσεις του, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στη χώρα «ετοιμάζεται, εκ νέου, το πεδίο ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ως κύριο προεκλογικό θέμα θα αναδειχθεί το ποιος υπερασπίζεται περισσότερο το όνομα και ποιος είναι εθνικός μειοδότης».

«Χρειαζόμαστε εσωτερική συνοχή για έναν εσπευσμένο συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας και ταχεία ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ζήτημα με την Ελλάδα κανείς από εμάς δεν το έχει δημιουργήσει και έτσι κανείς δεν μπορεί να το λύσει μόνος του. Εάν δεν το λύσουμε από κοινού, δεν πρόκειται να έρθει κανείς από έξω να μάς το λύσει», ανέφερε ο κ. Γκεοργκίεφσκι, προσθέτοντας ότι με την επίλυση αυτού του προβλήματος δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, ο Γκεοργκίεφσκι εκτίμησε ότι «η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», συνιστά καλή βάση για επίλυση του προβλήματος».

Σχετικά με το όλο και πιο πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, μαζί με τις τακτικές προεδρικές εκλογές της άνοιξης, ο Γκεοργκίεφσκι εκτίμησε ότι, αντικειμενικά, η χώρα δεν χρειάζεται έναν ακόμη εκλογικό κύκλο.

«Ωστόσο, εφόσον τα κυβερνώντα κόμματα είναι έτοιμα άμεσα μετά τις εκλογές να λύσουν το ζήτημα με την Ελλάδα, τότε αυτή η επιλογή αξίζει να στηριχθεί» δήλωσε ο Γκεοργκίεφσκι και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση αυτή, οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα αλλά και οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί θα πρέπει να υπογράψουν κοινή διακήρυξη ότι ζητούν εντολή από τους πολίτες και για να λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας».

Οι δηλώσεις αυτές του κ.Γκεοργκίεφσκι προβάλονται στα πρωτοσέλιδα ορισμένων εφημερίδων των Σκοπίων.

«Γκεοργκίεφσκι: Ακόμη και η Σερβία μάς προσπέρασε» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Utrinski Vesnik, ενώ η εφημερίδα Sloboden Pecat κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο:

«Γκεοργκίεφσκι: Ναι σε πρόωρες εκλογές αλλά μόνον στην περίπτωση που τα κόμματα υποσχεθούν ότι θα λύσουν το όνομα».

Ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το διάστημα 1998-2002.Ήταν ένας από τους ιδρυτές και επί σειρά ετών αρχηγός του VMRO-DPMNE (του οποίου ηγείται σήμερα ο Νίκολα Γκρούεφσκι) .Το 2004, μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον Ν.Γκρούεφσκι,αποχώρησε από το κόμμα αυτό και ίδρυσε το «VMRO-Λαϊκό Κόμμα», το οποίο όμως δεν είχε καμία τύχη και σήμερα είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.