«Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεων του, των προτάσεων του, του αγώνα και της αγωνίας του σε άλλους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Γ΄του ΟΛΘ, στη Θεσσαλονίκη.

«Χωρίς ενότητα, με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς δεν ανταποκρινόμαστε στην υπόθεση των ιστορικών περιστάσεων», ήταν το μήνυμα που έστειλε, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει μέρος το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, και πρόσθεσε:

«Τιμάμε, ως ΠΑΣΟΚ, όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πιστεύει, όμως, στην ενότητα και τη συσπείρωση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς της ευθύνης, της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

»Το ΠΑΣΟΚ οφείλει, βεβαίως, να ανταποκριθεί πλήρως στην εντολή που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

»Το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως οι βουλευτές του, που σηκώνουν ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό βάρος είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και της καθαρής στρατηγικής πορείας της χώρας».

Στην εκδήλωση παρών είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική προεδρία είναι σημαντική για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να παραμένει στην ευρωζώνη και ο κ. Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανάγκη να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα.

»Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει. Ποιες ήταν οι τράπεζες που έδωσαν πιστώσεις στην Ελλάδα και δημιούργησαν κρίση χρέους στην Ελλάδα;

»Ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

»Κάθε χώρα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά πρέπει να βοηθήσουν όλοι.

»Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Χθες είδα το Σημίτη. Αν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις που τότε είχε δρομολογήσει αλλά δεν έγιναν η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα. Ασκώ κριτική στην Τρόικα διότι δεν δίνει κίνητρα στους ανθρώπους. Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Συνάντηση Σβόμποντα – Κουβέλη

Το πρωί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε συνάντηση με τον Χάνες Σβόμποντα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σβόμποντα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα υποστηρίξουν και το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, πέρα του ΠΑΣΟΚ, «ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο».

Η πλήρης δήλωση του ο κ. Σβόμποντα έχει ως εξής: «Συνάντησα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη με τον οποίο έχω τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα».

Ο κ. Κουβέλης, από τη δική του πλευρά, δήλωσε: «Πράγματι έχουμε συχνές επαφές με τον πρόεδρο.

»Εντάσσουμε την προσπάθεια μας στο σοσιαλιστικό χώρο για την ενίσχυση της Ευρώπης, για μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που θα ενοποιεί την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός, ότι η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με σοσιαλιστικό πρόσημο, εν όψει των ευρωεκλογών».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε τη στήριξή του, επίσης, στην Κίνηση των «58», με πέντε από τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη.

Εκεί ο κ. Σβόμποντα είπε πως οι «58» είναι η μόνη ευκαιρία να διασωθεί ο χώρος, δηλαδή να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμες γύρω από το ίδιο τραπέζι.