Δεν ξέρω αν ο αιφνίδιος θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έτσι όπως ήρθε, σαν ηλεκτροσόκ, παρακίνησε τους έλληνες θεατές (που τον παρακολουθούσαν αλλά έδειχναν να κρατούσαν, τα τελευταία χρόνια, μια κάποια επιφύλαξη) να επιστρέψουν στο έργο του. Αλλά ισχύει. Το παρατηρούσα και στο Διαδίκτυο: άπειρα τα σχόλια, όχι μόνο για τη δύναμη, αλλά και για τη διαχρονικότητα των ταινιών του –έτσι όπως η χώρα επιστρέφει στους ίδιους διχασμούς ξανά και ξανά.

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, που άρχισε χθες, το πιστοποιεί: νέοι μουσικοί, ποιητές, σκηνοθέτες, καθώς και φοιτητές της σχολής Σταυράκου, του New York College, του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων σπουδαστικών κέντρων προλογίζουν τις ταινίες του. Ανάμεσα τους οι Αλέξης Καλοφωλιάς και Γιώργος Καρανικόλας των Last Drive και οι σκηνοθέτες Γιάννης Σακαρίδης, Γιώργο Ζώης, Κωστής Ζουλιάτης και Ελίνα Ψύκου.

Σήμερα στη Δημόσια Τηλεόραση θα μεταδοθεί το επεισόδιο της εκπομπής «Η ζωή είναι αλλού», με την Εύη Κυριακοπούλου, στην οποία ο δημοφιλής σκηνοθέτης κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του και στη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το πρώτο του σενάριο –ενώ αμέσως μετά θα μεταδοθεί η συνέντευξη στον Δημήτρη Τρίκκα, με αφορμή την ολοκλήρωση της ταινίας του «Σκόνη του χρόνου».

Επιπλέον, το βράδυ στηνΠλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή προβολή σε μεγάλη οθόνη του ντοκιμαντέρ«Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη». Παράλληλα με το εδώ αφιέρωμα, στη Θεσσαλονίκη (με της οποίας το Φεστιβάλ ο Αγγελόπουλος υπήρξε στενά συνδεδεμένος) τιμά τη μνήμη του προβάλλοντας την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 17.30 στο Ολύμπιον.