Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να προχωρήσει ο συμψηφισμός του προστίμου είναι: αίτηση, τα παραστατικά με τις σχετικές δαπάνες, αντίγραφο του δελτίου σεισμικής τρωτότητας, η έγκριση των εργασιών στατικής ενίσχυσης. Επιπλέον, απαιτείται το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης – μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή των προαναφερθέντων δικαιολογητικών για την ίδια ιδιοκτησία ή ακίνητο και για τις δύο περιπτώσεις συμψηφισμού του ειδικού προστίμου, με την προϋπόθεση ότι ο συμψηφισμός διενεργείται συνολικά για το ποσό έως το 50% του σχετικού προστίμου χωρίς να περιλαμβάνεται το σχετικό παράβολο.

«Οσοι ενταχθούν στον νέο νόμο θα μπορούν να συμψηφίσουν το μισό του προστίμου τους με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. «Αυτή η ρύθμιση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους πολίτες, καθώς θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος και θα αυξήσουν την ασφάλεια στα ακίνητά τους».