Έντονες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών προκαλούν τα νέα αυστηρά πρόστιμα που καθιέρωσε ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Όπως τονίστηκε σε εκδήλωση της ΠΟΦΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη τα πρόστιμα αυτά «είναι εξοντωτικά και απέναντί τους δεν θα αντέξει ούτε η τελευταία υγιής επιχείρηση που έχει απομείνει» ενώ η επιβολή τους θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα – όπως εκτιμήθηκε- τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο από τα 63 δις ευρώ στα 70 δις ευρώ.

Όπως προκύπτει από παραδείγματα τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της ΠΟΦΕΕ, η ενεργοποίηση των νέων προστίμων σημαίνει ότι:

· Εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία η οποία πρέπει για την περίοδο Μαρτίου 2014 να υποβάλλει έως τις 20 Απριλίου δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ. Αν η δήλωση αντί για τις 20 υποβληθεί στις 29 Απριλίου μόνο για πρόστιμα – πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή αλλά και 9.200 ευρώ καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Έτσι η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ, φτάνει στα 20.900 ευρώ.

· Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η κάθε μία. Για κάθε μία απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ.

· Αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ ( αν γίνει λάθος και αντί για παρακράτηση φόρου 100 ευρώ, παρακρατεί και αποδίδει 96 ευρώ λόγω σφάλματος στο μηχανογραφικό πρόγραμμα μισθοδοσίας) τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ.

Στην εκδήλωση αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας από όλους τους φορείς της αγοράς ( ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ΠΑΣΕΓΕΣ, ιδιοκτήτες ακινήτων και βέβαια την ΠΟΦΕΕ) προς τον Πρωθυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς με αίτημα τις διορθώσεις των προστίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά διορθωτικές κινήσεις στα πρόστιμα που ισχύουν, χωρίς όμως να σχεδιάζονται ριζικές μεταβολές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από