Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επιστρέψει μέσα στο «επόμενο διάστημα» στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Μάρεϊ, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως θα πρέπει να διευθετηθούν οι «διαφορές», οι οποίες αφορούν δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε αρκετές ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος και κατά πόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει το «κούρεμα» και αν θα πρέπει να γίνουν νέες συζητήσεις επί του θέματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα και επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο κ. Στουρνάρας και στα όσα δήλωσε σχετικά με το «κούρεμα» και τι του είχε πει ο γερμανός ομόλογός του για το θέμα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του δημοσιεύματος και των συγκεκριμένων αναφορών, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν γίνονται συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επίσης, ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, για το γεγονός ότι υπάρχει «ιδιαίτερη ανησυχία» για την ευρωζώνη και κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Μπλανσάρ, ο οποίος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης».

Τέλος, σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, στις 29 Ιανουαρίου.