Αν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήλπιζε σε μια θερμή υποδοχή στις Βρυξέλλες, ασφαλώς την είχε προχθές το βράδυ, οπότε 3.000 συμπατριώτες του συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του. Χθες ωστόσο, όταν συναντήθηκε με τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δηλαδή του Συμβουλίου, της Επιτροπής και της Ευρωβουλής, ο τούρκος πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά κλίμα αποθέωσης συνάντησε. Οι Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς κατέστησαν σαφές στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι η δημοκρατία στη χώρα του χωλαίνει και ότι ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

«Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις 17 Δεκεμβρίου σημείωσα στον κ. Ερντογάν ότι η χώρα του πρέπει να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια περί κράτους δικαίου και διαχωρισμού των εξουσιών ώστε να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου ο Χ. Ρομπάι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον τούρκο πρωθυπουργό χθες στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο είπε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε και γι’ αυτό ανησυχούμε με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία».

«Ο κ. Ερντογάν μας διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί με θετικό τρόπο στα θέματα που του θέσαμε» δήλωσε ακόμη ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου.

Κάτι που ωστόσο κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι, αφού ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι δεν μπορεί να παρέμβει στα θέματα Δικαιοσύνης και ότι στην Ευρώπη υπάρχει για το θέμα αυτό «παραπληροφόρηση».

Εκτενείς αναφορές έγιναν, τέλος, και στο ζήτημα της Κύπρου, για το οποίο οι ιθύνοντες της ΕΕ υπογράμμισαν την ανάγκη επίλυσής του.

Στις δηλώσεις του, ο Χ. Ρομπάι τόνισε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί επείγουσα συνολική λύση στο Κυπριακό που «θα είναι προς το συμφέρον όλων» και στο πλαίσιο αυτό ενεθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αρχίσουν «το συντομότερο δυνατόν» τις διαπραγματεύσεις.

Παρομοίως κινήθηκε και ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό, εξέλιξη που «θα είναι προς το κοινό συμφέρον». «Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση πριν από τέσσερις ημέρες επιχειρήσαμε να τον πείσουμε προκειμένου να υπάρξει πιο θετική προσέγγιση». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι θέσεις της Κύπρου θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που θα είναι επωφελές και για την Κύπρο και για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, υποστήριξε.

«Μόνο ένα λεπτό νήμα τη συνδέει με την Ευρώπη»

«Αυτό που διαφαίνεται από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και τις συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ», έγραψε χθες η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ», «είναι ότι η Τουρκία, με ένα πολύ λεπτό νήμα να τη συνδέει ακόμη

με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συνεχίσει τη χωρίς πυξίδα πορεία της»