Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα στην πακιστανική επαρχία Βελουχιστάν έξι φρουρούς που προστάτευαν έναν ισπανό ποδηλάτη ο οποίος κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. βορείως της πόλης Πεσάβαρ, σε μια νέα επίθεση εναντίον της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Η επίθεση κατά του ποδηλάτη και των φρουρών του σημειώθηκε σε μια βίαιη και απομακρυσμένη περιοχή του δυτικού Πακιστάν όπου μια μέρα νωρίτερα είχαν σκοτωθεί 24 σιίτες προσκυνητές από έκρηξη παγιδευμένου λεωφορείου. Ο ποδηλάτης, ο οποίος ονομάζεται Χαβιέρ Κολοράδο, υπέστη μόνο μικρά τραύματα, ανακοίνωσε η αστυνομία, αλλά η οικογένειά του δήλωσε πως δεν έχει τραυματισθεί. Είχε περάσει στο Βελουχιστάν του Πακιστάν από το Ιράν. Άλλοι έξι φρουροί τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Κολοράδο στο Facebook, ο ποδηλάτης σκόπευε να κάνει το γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Νωρίς σήμερα είχε αναρτήσει την καταχώριση «Αντιός Ιράν, όλα Πακιστάν».

Η αστυνομία δήλωσε πως δεν γνωρίζει γιατί ο Κολοράδο θέλησε να περάσει με ποδήλατο από μια τόσο επικίνδυνη περιοχή.

Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας του έδωσαν συνοδεία επειδή την επαρχία λυμαίνονται απαγωγείς, μαχητές Ταλιμπάν ενώ σε αυτή μαίνεται μια βίαιη αυτονομιστική εξέγερση, δρουν παραστρατιωτικά αποσπάσματα θανάτου και λαθρέμποροι ναρκωτικών.

Σε δήλωσή του, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στο Πακιστάν τη λύπη του για το θάνατο των φρουρών του Κολοράδο.

Στην ίδια περιοχή, μια βόμβα που είχε στόχο ένα λεωφορείο στοίχισε χθες τη ζωή σε 29 σιίτες προσκυνητές, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Τέτοιες επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα είναι ολοένα και συχνότερες στο Πακιστάν, όπου οι σιίτες αποτελούν το 20% ενός πληθυσμού 180 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σήμερα στην Κουέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας, εκατοντάδες σιίτες διαμαρτυρήθηκαν για τη βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο καθήμενοι στο δρόμο δίπλα στις σορούς των νεκρών.

Εξάλλου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν σε μια νέα επίθεση εναντίον της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία είχε ήδη θρηνήσει χθες τρεις νεκρούς στο νότο.

Περισσότερα από τριάντα πρόσωπα, υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που τους συνοδεύουν, έχουν σκοτωθεί εδώ και ενάμισι χρόνο στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση αυτή αμφισβητείται από ορισμένους ισλαμιστικούς ή συντηρητικούς κύκλους.

Η σημερινή επίθεση είχε στόχο ένα λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς προς ένα κέντρο υγείας απ’ όπου θα αναχωρούσαν συνοδεύοντας τους υπεύθυνους για τον εμβολιασμό, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκστρατείας αυτής στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Το όχημα επλήγη από την ανατίναξη με τηλεχειρισμό μιας βόμβας περίπου δέκα κιλών, σε απόσταση 30 χλμ. βορείως της Πεσάβαρ, της κύριας πόλης του βορειοδυτικού Πακιστάν.