Το ταξίδι αυτό του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες ήταν το πρώτο του στο διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύστερα από πέντε χρόνια. Το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου είναι μεγάλο, όμως εκείνος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει ιδιαίτερα βαρύθυμος –όπως εξάλλου είναι όλο τον τελευταίο καιρό.

«Τα λόμπι που σκάρωσαν την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου (εναντίον της διαφθοράς) στην Τουρκία», δήλωσε, «προσπάθησαν με κακοήθειες να δώσουν μια ψεύτικη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στη χώρα μας, στην ΕΕ και στον κόσμο ολόκληρο. Η προπαγάνδα που έκαναν στο εξωτερικό αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας. Η επίσκεψη αυτή στις Βρυξέλλες μας δίνει την ευκαιρία να εξηγήσουμε το τι συμβαίνει στην Τουρκία, καθώς θα εκθέσουμε με αποδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν παρενέβη στη Δικαιοσύνη, αλλά σε μια οργάνωση εντός της Δικαιοσύνης».

Η υποδοχή που του έγινε στις Βρυξέλλες από τούρκους μετανάστες ήταν μεγάλη, όμως η εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραψε χθες ότι πρόκειται για μια ομάδα οργανωμένη από την Ενωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών –κάποιοι μάλιστα ήταν ντυμένοι με σάβανα, δηλώνοντας έτσι «τη μέχρι θανάτου αφοσίωσή τους στον Ερντογάν». Η «Χουριέτ» διευκρίνισε ότι αυτή η Ενωση είναι η οργάνωση του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚP στην Ευρώπη και τη χαρακτήρισε ως «το πρώτο τουρκικό λόμπι στην Ευρώπη». Τα εγκαίνια της έδρας της Ενωσης στην Κολωνία τα είχε πραγματοποιήσει το 2005 ο Ερντογάν μαζί με τον τότε καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οσον αφορά τις συζητήσεις που είχε χθες με τους Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς, οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι κινήθηκαν «σε πλαίσιο διπλωματικής ευγένειας». Ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μίλησε για την πορεία λύσης του Κουρδικού και δεν παρέλειψε να εξηγήσει τη θέση του περί «πραξικοπήματος» εναντίον του ΑΚΡ.

Πάντως μεταξύ των τούρκων φιλελεύθερων δημοσιογράφων και διανοουμένων υπήρξε μεγάλη ανησυχία για το «τι έγινε στις Βρυξέλλες». Ο πρώην πρεσβευτής Τεμέλ Ισκίτ έγραψε στη χθεσινή «Ταράφ»: «Η άλλη πλευρά αρκέστηκε να ακούσει ευγενικά τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας με ευπρέπεια πως μια χώρα-υποψήφιο μέλος πρέπει να παραμένει πιστή στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δηλαδή, στις Βρυξέλλες δεν έγινε κάτι περισσότερο από ένα είδος διαλόγου κωφών. Υποθέτω ότι ο Ερντογάν με την επιστροφή του θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τον πόλεμο ζωής και θανάτου που έχει αρχίσει. Ακόμη και αν το θέμα του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων λυθεί με έναν σχετικά λιγότερο αντιδημοκρατικό τρόπο (από αυτόν που στην πραγματικότητα επιθυμεί η κυβέρνηση), οι εκκαθαρίσεις στη Δικαιοσύνη και τη Διοίκηση θα συνεχιστούν.

Θα επιμείνει στα περί συνωμοσίας. Οσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός θα οξύνει τη ρητορεία περί «πραξικοπήματος» και «σκευωρίας» έναντι των προσπαθειών των αντιπολιτευομένων να κρατηθεί στην επικαιρότητα η διαφθορά. Καθόλου δεν θα θελήσει να αποφύγει να επαναλάβει στις δημόσιες συγκεντρώσεις τα περί «συνωμοσιών ξένων δυνάμεων», στοχοποιώντας τη Δύση και τις χώρες της ΕΕ. Από πλευράς ΕΕ θα αρχίσει μια περίοδος αναμονής. Τα αμοιβαία συμφέροντα θα εμποδίσουν μια πλήρη ρήξη, αλλά οι σχέσεις ουσιαστικά θα παγώσουν. Παρά το ότι κάποιοι κύκλοι θα κάνουν στο διάστημα αυτό λόγο για αναστολή των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η ανάκληση μιας τέτοιας απόφασης, δεν θα το επιχειρήσει».