Συζήτηση και για το Κυπριακό περιλαμβάνει η ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν, με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες.

Κατά τη συνεδρίαση, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ θα ενημερώσει τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την κατάσταση επί του εδάφους και για τις δραστηριότητες της Δύναμης μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα κάνει ξεχωριστή ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο και για τη μη ύπαρξη συμφωνίας σε κοινό ανακοινωθέν, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα» για το τι θα πει ο Ντάουνερ, ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά τη συζήτηση, η Βρετανία θα παρουσιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος, που αναμένεται να εγκριθεί στις 29 Ιανουαρίου και στο οποίο εκτός από το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα περιλαμβάνονται οι διακοινοτικές εξελίξεις πάνω στις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να τοποθετηθεί, σχολιάζοντας το «σημερινό αδιέξοδο», όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη.