Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν τις δυο πλευρές στην Κύπρο να προχωρήσουν σε επίτευξη συμφωνίας «το συντομότερο δυνατόν» στο κοινό ανακοινωθέν, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι-Μουν και ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Ντάουνερ ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των καιρικών συνθηκών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που δικαιολογημένα δεν θεώρησαν ως «αντικειμενική» την προσέγγιση Ντάουνερ, ο ειδικός σύμβουλος αναφέρθηκε στην «προσπάθεια Νταβούτογλου» να συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνίας και έδωσε έμφαση στην απόρριψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του προτεινόμενου κοινού ανακοινωθέντος από τους Τουρκοκύπριους, αλλά και στην απόρριψη της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κείμενο που πρότειναν οι Ελληνοκύπριοι.

Όπως σημείωναν πάντως άλλες πηγές, ο Ντάουνερ -παρά τη φαινομενική μονομέρειά του- ήταν «προσεκτικός και ήπιος» στην εκτενή αναφορά του και διατύπωσε την άποψη ότι θα επιθυμούσε την υιοθέτηση ενός μεγαλύτερου σε έκταση κειμένου στο κοινό ανακοινωθέν, επειδή, όπως είπε, με μια τέτοια εξέλιξη θα επιλύνονταν αρκετά ζητήματα που αφορούν τον τομέα της διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του.

Μίλησε επίσης, για την οικονομική κρίση στην Κύπρο που είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης των προσπαθειών για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού.

Αντιπρόσωποι χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως της Βρετανίας και των ΗΠΑ, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ακόμη δεν κατάφεραν οι δυο πλευρές να ξεκινήσουν συνομιλίες και ζήτησαν «εντατικοποίηση προσπαθειών».

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε επικριτικά στη συνάντηση που είχε ο Ντάουνερ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, κάτι που είχε προκαλέσει την εντονότατη διαμαρτυρία της Λευκωσίας ενώ και ο Κινέζος αντιπρόσωπος ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός από τον Ντάουνερ, τα μέλη του Σώματος ενημέρωσε και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχαϊμ, για την αποστολή της Δύναμης στο νησί.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Ιορδανός προεδρεύων του Σώματος, σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, τόνισε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν το συντομότερο δυνατόν, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών».

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Ιανουάριο επεσήμανε επίσης ότι «τα μέλη εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη για την άσκηση των καλών υπηρεσιών στη διαδικασία, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, όπως και για την αποστολή του Αλεξάντερ Ντάουνερ, αλλά και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες». Τέλος, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα παρουσιαστεί εντός των ημερών.