Διευκρινίσεις για τις προωθούμενες πρακτικής βελτίωσης της λειτουργίας του Δημουσίου και των παρεχόμενων υπηρεσιών έδωσε με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις την Τετάρτη η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα υπάρξουν και νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, η Ευη Χριστοφιλοπουλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως, οποιαδήποτε πιθανή κατάργηση φορέα του Δημοσίου, στο άμεσο μέλλον, «πρέπει να είναι προσεκτική», στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αξιολόγησης.

Η Ευη Χριστοφιλοπούλου, συνεχίζοντας για το θέμα, είπε, επίσης πως, η αξιολόγηση προχωρά στα Ν.Π.Ι.Δ. των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει πλεονάζον προσωπικό σε οδηγούς, μηχανικούς, τεχνίτες, κ.ά.

Σχετικά, με το φαινόμενο των πλαστών δικαιολογητικών πρόσληψης στο Δημόσιο, η Ευη Χριστοφιλοπούλου τόνισε πως «οι έλεγχοι δε γίνονται «υπό τη σπάθη» της απόλυσης» αλλά της βελτίωσης της λειτουργίας του Δημοσίου και της ισονομίας και ισότητας προς τους δημοσίους υπαλλήλους, που προσελήφθησαν σύννομα.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και σε ερώτηση γιατις αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπει ένα πλαφόν 25% στο άριστα, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι «το σύστημα δεν σχεδιάστηκε με σκοπό τις απολύσεις»

«Εχουμε πρώτα μια κατηγορία υπαλλήλων που αριστεύουν στην αξιολόγηση και δεν μπορεί να είναι πάνω από το 25% σε κάθε διοικητική μονάδα. Όχι από τους αξιολογητές: 60% θα είναι οι καλοί και 15% αυτοί που έχουν τις αδυναμίες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει έξοδος, σε καμία περίπτωση. Δεν σημαίνει διαθεσιμότητα, σε καμία περίπτωση. Σημαίνει ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα δεχθούν υποδείξεις και κατευθύνσεις για σεμινάρια, κατάρτιση και βελτίωση ικανοτήτων και του τρόπου με τον οποίο δουλεύει», είπε η Ευη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας στον Γιώργο Κακούση και στον Δημήτρη Πετρόπουλο.