Το χάος της δημόσιας διοίκησης ακόμη και σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από την έλευση της τρόικας και του καθεστώτος των μνημονίων, περιέγραψε ο Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των οργανισμών του Δημοσίου!

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αποκάλυψε κατ’ αρχάς ότι όσες φορές έχει κάνει προτάσεις, «για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνονται ή εξαφανίζονται».

«Αλλά κάποια στιγμή, κάποιος υπουργός την προωθεί, διότι όλα τα πράγματα θέλουν καιρό για να ωριμάσουν» προσέθεσε ο Λέανδρος Ρακιντζής.«Διορθώσαμε πολλά πράγματα με τη λειτουργία του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα χάλασαν αρκετά άλλα, χωρίς τη δική μου πρωτοβουλία. Είναι ένα συνεχές αλισβερίσι. Το συν-πλην το βλέπουμε στο τελικό αποτέλεσμα και στην αξιολόγηση».

Ο ίδιος επανέλαβε τα όσα κατέθεσε την Τρίτη στην ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, για τους δήμους ως εστία διαφθοράς. «Οι δήμοι αυτή τη στιγμή είναι (εστία διαφθοράς), διότι έχουν το οικονομικό, έχουν μπροστά τους εκλογές και είναι ανεξέλεγκτοι στα λεφτά και έχουν επιπλέον πάρα πολλά βαρίδια».

Επεσήμανε ωστόσο ότι και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποτελούν πρόβλημα, διότι κάποιες «ήταν προσωπικά μαγαζάκια» όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι ΜΚΟ είναι πάρα πολύ μεγάλο (πρόβλημα), διότι ως τώρα έπαιρναν λεφτά και ήταν ανέλεγκτοι και δεν παρήγαγαν έργο. Ορισμένες, βέβαια, είναι εξαιρετικές, όπως οι «Γιατροί του Κόσμου». Αλλά άλλες ήταν προσωπικά μαγαζάκια».

Στο σημείο όμως που στάθηκε ιδιαίτερα ο Λέανδρος Ρακιντζής στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ήταν στο θέμα των οργανισμών του Δημοσίου, για τους οποίους παραδέχθηκε ότι δεν ξέρει «πόσοι είναι».

«Πρέπει να δούμε πόσοι είναι οι οργανισμοί του Δημοσίου. Ακούμε κάποια νούμερα τρελά, όπως 5.500. Δεν ξέρουμε, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που μετασχηματίζονται και δεν είναι τίποτε άλλο από αποκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους. Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι είναι», είπε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Λέανδρος Ρακιντζής παραδέχθηκε επίσης ότι μολονότι κάποιοι οργανισμοί «είναι ήδη παρωχημένοι», παράλληλα είναι και «δύσκολο να τους καταργήσεις για τους υπαλλήλους, διότι δεν μπορείς να τους απολύσεις χωρίς πολιτικό κόστος».

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε τώρα ότι θα καταργήσει 21, ο κ. Πάγκαλος είχε πει 70. Από τους 21 τώρα που έχω ελέγξει, μερικοί έχουν κάποιο έργο, αλλά θα μπορούσαν να το παρέχουν αυτό ένας ευρύτερος ή ένας άλλος σχηματισμός. Είναι 21 οργανισμοί που κάτι παρέχουν. Ας πούμε ο «Οργανισμός Κωπαΐδος». Ηταν για να αποξηράνουμε την Κωπαΐδα. Αυτό έγινε και τώρα έχει μείνει π.χ. για ύδρευση. Ενας υπάλληλος, δύο ή τρεις, που μοιράζουν το νερό. Ε, δεν μπορεί να είναι σε έναν οργανισμό αυτοκίνητα για να μοιράζουν το νερό σαν νερουλάδες!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λ. Ρακιντζής.