Ανατροπές στην παγκόσμια τουριστική τάξη φέρνει η θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης που παρατηρήθηκε το 2013. Στη βάση των ανατροπών αυτών βρίσκονται δύο σημαντικές οικονομικές εξελίξεις: η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και οι συναλλαγματικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται κυρίως από την παγίωση ενός ισχυρού –δηλαδή «τουριστικά ακριβού» –ευρώ. Στην κορυφή των ανατροπών μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί η πιθανότατη απώλεια από το Παρίσι του τίτλου της πιο τουριστικής πόλης στον κόσμο.

Ακριβή στοιχεία για την τουριστική κίνηση της γαλλικής πρωτεύουσας ακόμη δεν υπάρχουν, ενώ και οι μέθοδοι υπολογισμού του αριθμού των τουριστών στις διάφορες πρωτεύουσες δεν είναι καθολικώς αποδεκτές –πράγμα που βολεύει σε περιπτώσεις μαχών στήθος με στήθος να διεκδικούν αμφότεροι οι διεκδικητές την πρωτιά. Οπως και να έχει το πράγμα, πάντως, το γεγονός είναι ότι οι επισκέπτες του Λονδίνου ξεπέρασαν πέρυσι για πρώτη φορά τα 16 εκατομμύρια και έτσι πιθανότατα η βρετανική πρωτεύουσα να έχει ξεπεράσει το Παρίσι και την Μπανγκόκ και είναι πλέον πρώτη στην κατάταξη των δημοφιλέστερων πόλεων σε ό,τι αφορά την τουριστική επισκεψιμότητα!

Η εκτίμηση που αφορά το Λονδίνο έγινε από την εταιρεία London & Partners, η οποία δεν δίνει στοιχεία αναφορικά με το Παρίσι ή οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο. Η γαλλική «Φιγκαρό», ωστόσο, παραδέχεται ότι ενδεχομένως το Λονδίνο να έχει ξεπεράσει τη γαλλική πρωτεύουσα, που πέρυσι φιλοξένησε 15,9 εκατ. τουρίστες, όπως επίσης και την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Τέταρτη σε τουριστική κίνηση πόλη στον κόσμο είναι η Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανάκαμψη της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης εκμεταλλεύθηκε και η Αθήνα, η οποία έπειτα από πέντε συνεχόμενα έτη πτώσης των αφίξεων, απόλαυσε πέρυσι μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 2,6% –οι αφίξεις τουριστών έφθασαν τα 2,6 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, μεγάλη ήταν πέρυσι η επισκεψιμότητα στη χώρα συνολικά. Σύμφωνα με τη London & Partners, η συνολική τουριστική κίνηση εκτινάχθηκε κατά 8% υψηλότερα το πρώτο εξάμηνο πέρυσι συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, ενώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα εμφανίζονται αυξημένες κατά 11% –άγγιξαν τα 25 εκατομμύρια. Η επισκεψιμότητα αυτή στη Βρετανία τουριστών από την ηπειρωτική Ευρώπη, από τις ΗΠΑ και από την Ιαπωνία (οι βρετανικές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να προσελκύσουν περισσότερους κινέζους τουρίστες διευκολύνοντας την έκδοση βίζας) αποδίδεται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και στο γεγονός ότι συγκριτικά με το ευρώ και τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα η στερλίνα δεν είναι πλέον τόσο «ακριβή».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Λονδίνο, οι ειδικοί αποδίδουν τη σημαντική αύξηση κατά 1,1% που σημείωσαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στο γεγονός ότι η βρετανική πρωτεύουσα κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη λάμψη που της χάρισε η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2012. Ο Δήμος του Λονδίνου κάνει λόγο, άλλωστε, για «ολυμπιακό αντίκτυπο». Ο αντιδήμαρχος Κιτ Μόλτχαουζ δήλωσε στη «Φιγκαρό» ότι «η εικόνα της πόλης άλλαξε χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες», καθώς «ο κόσμος είδε μια πόλη όμορφη, ανοιχτή και ζωντανή, που ξεπερνούσε τα κλισέ της βασίλισσας και του… τζιν Μπιφίτερ».