Το τέλος του Μνημονίου προανήγγειλε χθες το βράδυ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει απέναντι στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και να δώσει δικαιώματα στην τρόικα, τη στιγμή που η χώρα κάνει τη μεγάλη στροφή και ετοιμάζεται να ξεφύγει από την κρίση. Με αποδέκτες και στο εσωκομματικό πεδίο, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιδιώξει μια μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές και δεν προκρίνει ρήξεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την κυβερνητική προσπάθεια.

«Θα βγούμε από το Μνημόνιο μια και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Ετσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλος. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις…», τόνισε με έμφαση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

ΤΡΙΒΕΣ. Το μήνυμα του κ. Σαμαρά, όπως αναγνώριζαν και στενοί συνεργάτες του, αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς διαβιβάζεται την ώρα που εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές τριβές με αφορμή τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ιδίως στην αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Η διαμάχη του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σουπερμάρκετ αλλά και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, για την παράταση στον χρόνο λήξης του φρέσκου γάλακτος, ανάβει ήδη φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μπορεί να εξελιχθεί σε εστία σοβαρών τριβών και με την τρόικα, η οποία φέρεται ότι πιέζει για την επίμαχη απελευθέρωση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Για το όλο ζήτημα, όπως διαφαίνεται και από τη χθεσινή τοποθέτησή του, προεξοφλείται παρέμβαση του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των υπουργών. Από το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί στις διαβουλεύσεις με την τρόικα κάθε υπουργός να ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση, καθώς θα υπάρξει κίνδυνος για ένα κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» που θα αποδυναμώσει και τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Επιπλέον, η απελευθέρωση στην αγορά τροφίμων θα εξεταστεί και στην προσεχή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, καθώς οι ενστάσεις του κ. Τσαυτάρη υιοθετούνται πλήρως από το ΠαΣοΚ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα παράγει αποτελέσματα, σε αντίθεση με το αρχικό Μνημόνιο: «Ναι, το πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος –το έλεγα από τότε –και γι’ αυτό τελικά το αλλάξαμε… Το πρώτο Μνημόνιο δεν έβγαινε! Η χώρα δεν έπιανε τους στόχους. Αλλά τώρα δουλεύει και ξεπερνάμε τους στόχους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, με το βλέμμα προς τους δανειστές, επανέλαβε ακόμη ότι η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία, «για την αποκατάσταση αδικιών». «Είναι ήδη συμφωνημένο από τον Νοέμβριο του 2012 αυτό. Και τα ποσά αυτά θα δοθούν στους πιο αδύναμους, χωρίς να δανειστούμε. Από το πλεόνασμα, όχι από τα δανεικά…» παρατήρησε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός άρχισε να διαμορφώνει το μεταμνημονιακό πλαίσιο, αλλά και την προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις διπλές κάλπες του προσεχούς Μαΐου, εξαγγέλλοντας γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις από τη στιγμή που θα επιτευχθεί για δεύτερη φορά στο τέλος του 2014 πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα μειώσουμε τη φορολογία μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικοί μας στόχοι. Πιστεύω ότι η μεγάλη μείωση των φορολογικών βαρών θα αρχίσει αμέσως μόλις ξεπεράσουμε τον στόχο του πλεονάσματος για δεύτερη φορά», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο για τις υποθέσεις διαφθοράς είπε: «Εχει ανοίξει ο δρόμος για την τιμωρία όσων επωφελήθηκαν καταστάσεων κι όσων λεηλάτησαν τον τόπο. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό, γιατί τώρα έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χωρίς περισπασμούς και χωρίς την ανάμειξη κανενός. Δεν θέλω, βέβαια, κανέναν αθώο να την πληρώσει. Αλλά δεν θέλω και κανέναν ένοχο να τη γλιτώσει! Ούτε κυνήγι μαγισσών ούτε και συγκάλυψη ή ατιμωρησία».

«Υπουλες φωνές»

«Φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, εξαπέλυσε επίθεση στις «ακραίες φωνές και δυνάμεις», μέσα στην Ελλάδα, οι οποίες ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας και – όπως είπε – «είναι πιο ύπουλες» από εκείνεςτις δυνάμεις εκτός συνόρων που αμφισβητούν την ελληνική επιτυχία.