Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (επάνω) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Κατά την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στην εναρκτήρια σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση όπου και συμπροέδρευσε με τον Μάρτιν Σουλτς. Με τη Διάσκεψη εγκαινιάζεται η κοινοβουλευτική διάσταση της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «μια νέα αρχή για ολόκληρη την Ευρώπη, το έτος 2014», καθώς όπως υποστήριξε «η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να επιστρέφει με αργά αλλά σταθερά βήματα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς». Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που αναδείχθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και τις επώδυνες αλλαγές στις οποίες υποβλήθηκε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, με αποτέλεσμα να εντείνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. «Τώρα είναι κρισιμότερη από ποτέ η διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας των εν λόγω προγραμμάτων. Η απλή διαβεβαίωση ότι τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται και υλοποιούνται με αξιόπιστο, νόμιμο και διαφανή τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των νομιμοποιούμενων αρχών, δεν είναι αρκετή και δεν πείθει πλέον τους ευρωπαίους πολίτες. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η παραγωγή αποτελεσμάτων ορατών στον μέσο πολίτη και η δημιουργία συνθηκών με στόχο το κοινό όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο κ. Μεϊμαράκης είχε συνάντηση με τον Μπαρόζο, στον οποίο και επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στα εθνικά Κοινοβούλια.