«Η φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού υπήρξε ένα «ατυχέστατο γεγονός» που θα πρέπει να οδηγήσει στην αναθεώρηση νομών και πρακτικών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, στις Βρυξέλλες

Μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχει διεθνής εμπιστοσύνη προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, υπάρχει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Β. Βενιζέλος ανέφερε πως μετά την οικονομική κρίση έχουν πλέον δημιουργηθεί στην ευρωζώνη νέα θεσμικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεκτιμήσεις για τον ρόλο της τρόικας. Σημείωσε ωστόσο, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος, μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, να υιοθετηθούν αποφάσεις που με οδυνηρές συνέπειες θα γυρίσουν τη χώρα πίσω στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών, ο Β. Βενιζέλος χαιρέτισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Σερβία, χαρακτηρίζοντάς τις, ιστορικής σημασίας γεγονός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, σημείωσε πως «βρισκόμαστε στο τέλος μιας περίπλοκης αποστολής», η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίζει τα ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα. Τέλος, σε ότι αφορά την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως οποιαδήποτε μορφής καταπόντιση στη Μεσόγειο είναι εκτός συζήτησης.