Ανοιχτές πληγές παραμένουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι προγραμματικές θέσεις που αφορούν τον χειρισμό του Μνημονίου. Και παρότι οι αντιδράσεις εκφράζονται εντός των τειχών, ιδιαίτερα μετά την ανάκτηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, τα μηνύματα εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν με ιδιαίτερη ένταση.

Τόσο οι πρόσφατες δημόσιες διατυπώσεις κυρίως του επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννη Δραγασάκη όσο και η απόφαση της ηγετικής ομάδας για τη δημιουργία ενός φόρουμ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, το οποίο θα ασχοληθεί με την εκπόνηση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης, άναψαν φωτιές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μειοψηφία να αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο της «στρογγυλοποίησης» των θέσεων, όσο το κόμμα έρχεται πιο κοντά σε μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη.

Χαρακτηριστική είναι η αρθρογραφία στον ιστότοπο iskra –που απηχεί απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη -, όπου το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σοφία Δερμετζόγλου ασκεί οξύτατη κριτική για πρόσφατες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τις οποίες χαρακτηρίζει «εκτός» των αποφάσεων του Συνεδρίου.

«Πρόσφατα, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με ειδικές ευθύνες σε αυτά τα θέματα, γράφοντας σε κυριακάτικη εφημερίδα έκανε λόγο για τη «διαγραφή μέρους» (και όχι του μεγαλύτερου μέρους) του χρέους. Η διαφορά είναι τεράστια!» αναφέρει στο άρθρο της η κ. Δερμετζόγλου, η οποία τονίζει πως «το μέρος του χρέους μπορεί να είναι το 20% ή το 30%, σε καμία περίπτωση το 60%-70%».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Η κριτική είναι αδυσώπητη και στην αισιοδοξία που εκφράζεται από πλευράς κορυφαίων στελεχών του κόμματος σχετικά με το πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ιδέα για τη «διεκδίκηση μιας μη δανειακής αναπτυξιακής χρηματοδότησης της χώρας για ορισμένο αρχικό χρονικό διάστημα».

«Τι είναι αυτό το φρούτο, σκέφτηκα» τονίζει η κ. Δερμετζόγλου. «Εδώ δεν θέτουμε θέμα να διαγραφεί το άδικο χρέος, το οποίο για να σωθούν τράπεζες και ευρωζώνη μεταφέρθηκε ως οφειλή από τις ιδιωτικές τράπεζες στα κράτη της ΕΕ, και θα ζητήσουμε νέο «ζεστό», τζάμπα χρήμα για αναπτυξιακούς στόχους; Και ποιος θα το δώσει; Οι πιστωτές; Και από μια τέτοια διεκδίκηση εξαρτούμε την πορεία του προγράμματός μας και της χώρας; Κι αν δεν υπάρξει (που δεν θα υπάρξει!) αυτή η μη δανειακή χρηματοδότηση, τι κάνουμε; Με ποια ρευστότητα θα στηρίξουμε στοιχειωδώς τη δυνατότητα να ανακόψουμε την υφεσιακή πορεία;».

Ι. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα

Το πρόβλημα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ακόμα καιο κ. Δραγασάκης (φωτογραφία), ο οποίος σε συνέντευξή του («Η Αυγή») αποκαλύπτει ότι (μέχρι τώρα) εντός του κόμματος – που κατά δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών του «ήταν έτοιμο να κυβερνήσει» από πέρυσι το φθινόπωρο – «διαμορφώθηκαν δομές που δεν υπήρχαν, αντιμετωπίστηκαν ποικίλα μεθοδολογικά προβλήματα και άρχισαν να κατακτώνται τρόποι συλλογικής δουλειάς που αντιστοιχούν στις νέες απαιτήσεις ενός ενιαίου κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες».