Η οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός του 2014.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που καταγράφονται στην έκθεση του World Economic Outlook Update, αναμένεται η ανάκαμψη να ενισχυθεί με ρυθμό ανάπτυξης από 3% το 2013, σε 3,7% το 2014, ενώ στην έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου προβλεπόταν ανάπτυξη για 3,6%. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 3,9%.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η διεθνής οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο έχουν ενισχυθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες ενισχύθηκε η ζήτηση.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη σε 1% το 2014 και 1,4% το 2015, στις ΗΠΑ 2,8% και στην Κίνα 7,5%. Ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την Βρετανία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που σημείωνε 1,8%.

Ειδικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνεται ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανησυχητική. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι προβλέπεται «θετικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2014, αλλά η αύξηση αυτή είναι εύθραυστη», προσθέτοντας ότι από τη μια πλευρά, οι εξαγωγές είναι ισχυρές και από την άλλη πλευρά, η εσωτερική ζήτηση είναι αδύναμη.

Επίσης, το ΔΝΤ κάνει αναφορά και σε «κινδύνους» που εξακολουθούν να υπάρχουν και που οφείλονται στον χαμηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην Ευρωζώνη.

Την έκθεση παρουσίασε, την Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ο οποίος ανέλυσε τις εκτιμήσεις του Ταμείου, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές σε «ρίσκα» στο χώρο της Ευρωζώνης. «Η ανάπτυξη θα μετατοπιστεί από τις αναδυόμενες αγορές στις προηγμένες οικονομίες το διάστημα 2014-15», όπως είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από