Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο βάζει στο στόχαστρό του τις... σαπουνόπερες και σκοπεύει να καλέσει του εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας να αποκηρύξουν την «κουλτούρα της βίας» που αποθεώνεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Στις έρευνες της κοινής γνώμης οι ψηφοφόροι δηλώνουν σχεδόν πάντα ότι η βασική ανησυχία τους είναι η αύξηση της εγκληματικότητας.

Το πιο πρόσφατο έγκλημα που ενέτεινε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση ήταν η δολοφονία της πρώην Μις Βενεζουέλα και του συζύγου της από ενόπλους μπροστά στα μάτια της μικρής κόρης τους.

Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδίως τις δημοφιλέστατες «τελενοβέλας», τις σαπουνόπερες που προβάλλουν, ότι εξωραΐζουν τα όπλα, τα ναρκωτικά και τους εγκληματίες.

«Θα οικοδομήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης» τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, όταν κάλεσε τους εκπροσώπους των καναλιών να τον συναντήσουν τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες για να συζητήσουν το θέμα.

Τα τελευταία χρόνια οι αρχές έχουν οργανώσει 20 εκστρατείες για την ενίσχυση της ασφάλειας, ωστόσο ο αριθμός των δολοφονιών αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ανθρωποκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 105% από την εποχή που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ούγκο Τσάβες, πριν 15 χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, ο Τσάβες, ο οποίος πέθανε πέρσι τον Μάρτιο, είχε απαγορεύσει την κατασκευή, εισαγωγή και πώληση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και παιχνιδιών γενικότερα θεωρώντας ότι τα είδη αυτά συμβάλουν στη δημιουργία μιας «κουλτούρας της βίας».

Οι επικριτές των σχεδίων της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην ατιμωρησία των εγκληματιών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη συνεργασία τους με τους κακοπληρωμένους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από