«Μεγάλες πιθανότητες» να είναι υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία τον προσεχή Ιούνιο ανακοίνωσε οπρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφέρει την προεδρία μίας μελλοντικής κυβέρνησης σε μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

Στη συνέντευξη που δόθηκε χθες, Κυριακή, στο Μέγαρο του Λαού στη Δαμασκό, ο Μπασάρ αλ Ασαντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος που διεξάγει κατά των ανταρτών θα είναι μακροχρόνιος, τη στιγμή που αρχίζουν την Τετάρτη οι συνομιλίες της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2 για την «πολιτική διευθέτηση» της συριακής σύρραξης, η οποία έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 130.000 νεκρούς.

«Θεωρώ ότι τίποτε δεν με εμποδίζει να είμαι υποψήφιος … και αν η κοινή γνώμη το επιθυμεί, δεν θα διστάσω ούτε μία στιγμή να το κάνω. Με λίγα λόγια, μπορώ να πω ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να είμαι υποψήφιος», είπε ο Ασαντ που εμφανίσθηκε χαμογελαστός και άνετος.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Συρίας αρνήθηκε ότι διαθέτει οποιαδήποτε νομιμότητα αντιπροσώπευσης, αφού «είναι κατασκεύασμα των ξένων υπηρεσιών Πληροφοριών».

«Ερχονται μέχρι τα σύνορα για ένα μισάωρο μέχρι να το βάλουν στα πόδια, πώς μπορούν τότε να γίνουν μέλη της κυβέρνησης; Μπορεί ένας υπουργός να ασκεί τα καθήκοντά του από το εξωτερικό; Τέτοιες ιδέες είναι απολύτως ανεδαφικές, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αστειότητες», δήλωσε ο Ασαντ.

Τη στιγμή που καμία ανάπαυλα δεν υπάρχει στις συγκρούσεις στη Συρία, ο Ασαντ, ο οποίος στέλνει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος έχουν σημειώσει πρόοδο απέναντι στις δυνάμεις των ανταρτών, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες».

«Μπορούμε να πούμε ότι σημειώνουμε πρόοδο στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νίκη είναι επικείμενη. Αυτό το είδος του πολέμου είναι περίπλοκο, δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύ χρόνο», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι «αν η Συρία χάσει τη μάχη, το χάος θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τον Μπασάρ αλ Ασαντ, η πρώτη προτεραιότητα της διάσκεψης Γενεύη 2 πρέπει να είναι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας» τη στιγμή που η κύρια διεκδίκηση της αντιπολίτευσης είναι οι διαδικασίες της ειρηνευτικής διάσκεψης να έχουν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία.

«Η διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας…αυτό θα ήταν η απόφαση, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της διάσκεψης. Κάθε πολιτικό αποτέλεσμα που δεν θα περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε κάθε διάκριση ανάμεσα σε αντάρτες και τζιχαντιστές. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία και μόνη πλευρά, δηλαδή απέναντι σε εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις ανεξάρτητα με τις ονομασίες τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης», είπε.

Ο Ασαντ που ζει στη Δαμασκό με τη σύζυγο και τα παιδιά του δήλωσε ότι ποτέ δε σκέφθηκε να φύγει από τη χώρα του από την έναρξη του πολέμου.

«Η φυγή δεν αποτελεί εδώ επιλογή. Οφείλω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των υπερασπιστών της πατρίδας. Αυτό ήταν το μοναδικό σενάριο από την πρώτη ημέρα της κρίσης».