Το «πράσινο εξπρές» του τελευταίου μήνα σφυρίζει πλέον δυνατά φτάνοντας σε ένα εντυπωσιακό σερί 8-0 νικών (μέσα σε 28 μέρες), στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται δύο ξεκάθαρες νίκες επί του Ολυμπιακού και άλλες τρεις (με εντυπωσιακές εμφανίσεις) στην Ευρωλίγκα.

Η δεύτερη νίκη του επί του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα (58-48) που ήρθε άνετα στην τελευταία περίοδο, εξασφάλισε στον Παναθηναϊκό την πρωτιά στην κανονική περίοδο και μαζί το πλεονέκτημα έδρας μέχρι και τους τελικούς. Νίκησε μάλιστα σε χαμηλό σκορ, ενώ πριν ένα μήνα είχε ανταποκριθεί και σε πιο υψηλά επίπεδα.

Έχοντας ήδη καπαρώσει και το κύπελλο, ο Αργύρης Πεδουλάκης μπορεί πλέον ήρεμος να σχεδιάζει τα πλάνα του για την Ευρωλίγκα που ουσιαστικά αποτελεί το μεγάλο εφετινό στοίχημα των «πρασίνων»,

Από την άλλη πλευρά το «ερυθρόλευκο εξπρές» που είχε ξεκινήσει με 23-0 σε Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και Βραζιλία (!) έχει εκτροχιαστεί και για την ακρίβεια θυμίζει πλέον τον Μουντζούρη που αγκομαχάει να φτάσει στη στάση…

Από το παιχνίδι του κυπέλλου, στο ίδιο γήπεδο, οι Πρωταθλητές Ευρωπης μετρούν πέντε ήττες στα τελευταία τους οκτώ παιχνίδια !

Ένα τραγικό ποσοστό που παραπέμπει σε εποχές «πέτρινων χρόνων» και οι στατιστικολόγοι πρέπει να ψάξουν πολλά χρόνια για να βρουν κάτι ανάλογο.

Σαφώς μετρούν πολύ οι τραυματισμοί ενώ εννοείται ότι όλα κρίνονται στο φινάλε της περιόδου και τα σερί τώρα (αρνητικά ή θετικά) δεν μετρούν, αλλά η εικόνα της ομάδας του Πειραιά είναι αυτή που δεν πείθει ότι μπορεί παίζοντας έτσι να ανατρέψει τα δεδομένα.

Οι Ερυθρόλευκοι χρειάζονται οπωσδήποτε μια νίκη στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα αν θέλουν να διεκδικήσουν τον τίτλο και άλλη μία για την Ευρωλίγκα, αν θέλουν να έχουν πιθανότητες πρόκρισης με πλεονέκτημα έδρας στην Ευρώπη. Όμως δεν δείχνουν και οι ίδιοι να το πιστεύουν και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, να αλλάξει τη νοοτροπία με την οποία αγωνίζεται συνήθως η ομάδα του στο Μαρούσι. Διότι και τη Δευτέρα έπαιξε σε πολλά σημεία χωρίς μυαλό, το οποίο δεν έλειπε αλλά ήταν «πειραγμένο» μην αφήνοντας τους παίκτες να σκεφτούν καθαρά και κάνοντας παιδικά λάθη.

Κατά τα άλλα το δευτεριάτικο ντέρμπι αποτέλεσε…κακοποίηση του μπάσκετ από τους δύο μεγάλους αντιπάλους και αν αυτό εξυπηρέτησε τον Παναθηναϊκό που ήθελε πρώτα να χαλάσει το παιχνίδι του αντιπάλου του, για τον Ολυμπιακό ήταν η αρχή του τέλους ότι έμεινε σε έναν τόσο κακό ρυθμό.

«Να ξέρετε ότι στην εμφάνιση του Ολυμπιακού παίζει μεγάλο ρόλο ότι έχει εκτός λόγω τραυματισμών βασικούς παίκτες. Το είχαμε βιώσει και εμείς, όταν κάναμε τις πέντε ήττες στην Ευρωλίγκα, αλλά τότε εμάς μας είχαν…κρεμάσει. Αυτή είναι η διαφορά» τόνισε ο Αργύρης Πεδουλάκης στηρίζοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα και εκφράζοντας (δικαιολογημένα) το παράπονό του. Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι ο «Αρτζι» παραδέχτηκε: «Νικήσαμε γιατί στο κρίσιμο σημείο όπου το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού οι παίκτες μου διάβασαν σωστά τα μις ματς (τις διαφορές ύψους δηλαδή, αναλόγως των μαρκαρισμάτων). Ο Ολυμπιακός έπαιζε εκεί με κοντό σχήμα για να τρέξει και η παρουσία του Λουκά (Μαυροκεφαλίδη) μας ηρέμησε και μαζί με τον Διαμαντίδη έκαναν τη διαφορά. Το μόνο που θα ήθελα να αλλάξουμε στα επόμενα παιχνίδια είναι το γεγονός ότι ήμασταν στατικοί στην επίθεση. Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε γιατί σπαταλήσαμε πολύ ενέργεια» κατέληξε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού που είδε στο 31’ τον Μάντζαρη να μειώνει με καλάθι και φάουλ στον πόντο (41-40). Από εκεί και μετά όμως οι νταμπλούχοι έκλεισαν την άμυνα, δέχτηκαν μόλις δυο πόντους σε οκτώ λεπτά και με σερί 15-2

«καθάρισαν» το ντέρμπι.

Εκεί ο Μαυροκεφαλίδης εκμεταλλευόμενος την υψομετρική διαφορά (δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με κοντό σχήμα) δημιούργησε μεγάλες φθορές στη ρακέτα του αντιπάλου κυρίως με ριμπάουντ και κατοχές, με βοήθεια από τον Διαμαντίδη.

Ο Σπανούλης σε ένα ακόμα ντέρμπι χάθηκε «πνιγμένος» στην άμυνα του Παναθηναϊκού, με τον προπονητή του Γιώργο Μπαρτζώκα να εξηγεί:

«Σαφώς παίζει ρόλο και το πώς τον αντιμετωπίζει η άμυνα του Παναθηναϊκού και αξίζει γενικότερα συγχαρητήρια στον αντίπαλό μας για το ότι μας βγάζει από το παιχνίδι. Ο Βασίλης είμαι σίγουρος ότι θα αντιδράσει και θα λύσει το πρόβλημα. Δεν ανησυχώ, απλά ίσως δεν θα πρέπει να σκέφτεται τόσο πολύ και να μην είναι τόσο διστακτικός»

Όσο για το τι θα άλλαζε στην ομάδα του εν ΄όψει του τρίτου ραντεβού σε λίγες μέρες για την Ευρωλίγκα στο ίδιο γήπεδο:

«Νομίζω ότι οι παίκτες μου θα καταλάβουν μέσω του βίντεο που έχουμε κάνει λάθος. Ξέραμε ότι αυτό το ματς δεν μας έδινε ουσιαστικά κάτι παραπάνω από ψυχολογία, αλλά επειδή ο δρόμος μας ξαναπερνά από εδώ, θα πρέπει επιτέλους να παρουσιαστούμε διαφορετικοί. Ήμασταν άτολμοι και διστακτικοί σε βαθμό που δεν έπρεπε».

Ο Ολυμπιακός παρά το γεγονός ότι είχε «σπάσει» και πάλι τα καλάθια από την περιφέρεια, όπου σκόπιμα τον οδηγούσε εκεί ο Παναθηναϊκός, (έχοντας 2/15 στο πρώτο μέρος και 3/24 τρίποντα συνολικά !) είχε μείνει ζωντανός χάρις στα ριμπάουντ που υπερτερούσε μέχρι το 32’ αισθητά και κυρίως παίζοντας κοντά στο καλάθι (έχοντας μάλιστα εξαιρετικό ποσοστό 8/11 δίποντα στο πρώτο μέρος). Όμως σταματώντας να μπαίνει μέσα σο δεύτερο μέρος και κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο, έχασε την επαφή στην επίθεση και μάλιστα ο Παναθηναίκός ξέφυγε ακόμα και 14 (56-42 στο 39’).

Ο Γκίστ ήταν και παλι ο πολυτιμότερος παίκτης, αλλά ο Κάρι κράτησε τους γηπεδούχους στο δύσκολο πρώτο μέρος και οι Μαυροκεφαλίδης και Διαμαντίδης στο τέλος. Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά 21-20 στο 17’ και 33-30 στο 24’, αλλά μόνο ο Ντάντσον ουσιαστικά (και λίγο ο Λοτζέσκι στο ξεκίνημα) έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Φυσικό με ενάμιση παικτη να μην μπορείς να νικήσεις.

«Είναι φανερό ότι έχει πέσει η αυτοπεποίθησή μας και αυτό φαίνεται όταν πρέπει να παίξουμε μια άμυνα ή να βάλουμε ένα σούτ, κάτι που δεν κάνουμε και έχουμε γίνει πολύ προβλέψιμοι.

Δεν είμαστε όμως κακοί παίκτες ούτε κακή ομάδα και θα ξαναμπούμε στο ρυθμό μας» παραδέχτηκε ο Μάτ Λοτζέσκι, ενώ από τους νικητές ο Τζέιμς Γκίστ αποφάνθηκε: «Ριμπάουντ και θέληση ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά υπέρ μας».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προτίμησε τον Καββαδά αντί του Μπέγκιτς, δεν πήρε ίσως ότι θα ήθελε από τον Κόλινς, ενώ άφησε στον πάγκο τον Μούν, θεωρώντας ότι δεν θα ήταν ιδανικό ντεμπούτο σε ένα τέτοιο ματς, όντας μόλις λίγες μέρες στην Ελλάδα και στην ομάδα.

Συνοψίζοντας ήταν ένα ντέρμπι όπως θέλουμε να το βλέπουμε (εξαιρώντας το τραγικό θέαμα) με γενικά καλή ατμόσφαιρα στην εξέδρα και απίστευτο fair play από τους δύο προπονητές στις δηλώσεις τους με τον κόουτς Μπαρτζώκα να δίνει συγχαρητήρια για την άμυνα του Παναθηναϊκού και τον κόουτς Πεδουλάκη να επισημαίνει ότι οι τραυματισμοί βασικών παικτών είναι αυτοί που άλλαξαν την εικόνα του Ολυμπιακού.

Άριστη η διαιτησία των Χριστοδούλου, Σχοινά και Αναστόπουλου, πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον.

Παναθηναϊκός (14/29δίπ., 6/23τρίπ., 12/19β., 24-11ρ., 10ασ., 13κλ., 3κοψ., 16λαθ.): Μπράμος 9 (1/3δίπ., 1/3τρίπ., 4/4β., 3ρ., 1ασ., 3κλ., 1κοψ.), Κάρι 12 (3/4δίπ., 2/6τρίπ., 2ριμπ., 1ασ., 4κλ., 1λαθ.), Μπατίστ, Φώτσης 6 (1), Ούκιτς 2, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 10 (2/6δίπ., 1/6τρίπ., 3/4β., 4ρ., 5ασ., 3κλ., 4λαθ.), Γκιστ 10 (3/6δίπ., 0/3τρίπ., 4/8β., 6ρ., 1ασ., 1κλ., 1κοψ., 2λαθ.), Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 3 (1)

Ολυμπιακός (16/30δίπ., 3/24τρίπ., 7/13β., 22-12ρ., 7ασ., 6κλ., 3κοψ., 19λαθ.): Ντάνστον 8 (4/9δίπ., 8ρ., 3κλ., 1κοψ., 2λαθ.), Σπανούλης 3 (0/2δίπ., 1/8τρίπ., 2ρ., 1ασ., 1κλ. 4λαθ.), Περπέρογλου 4, Σλούκας 4, Κόλινς 2, Σίμονς 3, Λοτζέσκι 10 (2/2δίπ., 1/4τρίπ., 3/5β., 8ρ., 2ασ., 1 λαθ.), Πρίντεζης 8 (3/6δίπ., 0/4τρίπ., 2/2β., 4ρ., 1λαθ.), Μάντζαρης 6 (1), Καββαδάς.