Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προσκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, την Τετάρτη.

H Ελλάδα φέρεται ότι έλαβε την πρόσκληση, αφενός επειδή προεδρεύει της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφετέρου λόγω του ειδικού ρόλου που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπαν Κι-μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει να στείλει ορισμένες «πρόσθετες προσκλήσεις» για τη διάσκεψη στο Μοντρέ.

«Έχω αποφασίσει να καλέσω 10 επιπλέον χώρες, εκτός από τις 30 χώρες που έχουν ήδη προσκληθεί» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν. Οι χώρες αυτές είναι: η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Αγία Έδρα (Βατικανό), το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Δημοκρατία της Κορέας και το Ιράν. Η πρόσκληση του Ιράν ,προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Ο γγ. των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναχωρεί σήμερα Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Μοντρέ, ανέφερε ότι «η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας εκείνη την ημέρα θα είναι σημαντική και χρήσιμη» και ότι έλαβε την απόφαση μετά από σειρά επαφών με πολλούς ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο και με σκοπό να δημιουργηθεί το «καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την επιτυχία αυτής της ζωτικής σημασίας διάσκεψης» για την επικράτηση της ειρήνης στη Συρία.

Ο γγ. του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε, επίσης, ότι το Μοντρέ δεν θα είναι ένας χώρος για διαπραγματεύσεις και ότι σκοπός της συγκέντρωσης χωρών και οργανώσεων θα είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης τους προς τον συριακό λαό, ο οποίος υποφέρει τόσο πολύ, όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 24 Ιανουαρίου

Ο Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης για να λάβει μέρος στη διάσκεψη.