«Ιστορικές αλλαγές», εντός του 2014, στη λειτουργία και την οργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμπεριλαμβάνουν την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για την καταγραφή και εκμετάλλευση της περιουσίας του, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος Δημήτρης Μπερτσιμάς. Οι ανακοινώσεις του κ. Μπερτσιμά έγιναν την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πανεπιστήμιο, την οποία διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ερευνας και Διαλόγου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με αντικείμενο το παρόν και το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων.

Στη συζήτηση εισηγητές ήταν ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθηγητής στο ΜΙΤ και πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του ίδιου Συμβουλίου και ο Ευριπίδης Στεφάνου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ συμμετείχαν δεκάδες πανεπιστημιακοί και φοιτητές που εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αχιλλέας Μητσός, ο οποίος παρατήρησε ότι αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, αυτός δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί τόσο γιατί έγιναν πρόωρα αλλαγές πριν από την πλήρη εφαρμογή του όσο και γιατί άρχισε άμεσα αντίσταση εναντίον του.

«Επίσης, όταν εν μέσω κρίσης λέμε ότι κυριαρχεί η ανάγκη ανάπτυξης, είναι ακατανόητο να μειώνονται οι πόροι ακριβώς στον τομέα που μπορεί να συμβάλει περισσότερο στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε. Ο καθηγητής συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος (εκ των συντακτών του νέου νόμου) σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές για πρώτη φορά οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να συνδιαλαγούν με παρατάξεις και πολιτικά κόμματα, κάτι που ελπίζει πως θα απελευθερώσει όσους μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν για λόγους αξιοπρέπειας, ενώ εξέφρασε την αγωνία να μην πέσουν τα νεοσύστατα Συμβούλια των ΑΕΙ «στη Χάρυβδη του κομματισμού».

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος ζήτησε «σκληρή σύγκρουση με όσους εμποδίζουν την ανάπτυξη των πανεπιστημίων», ενώ στις τοποθετήσεις τους πολλοί πανεπιστημιακοί και φοιτητές εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στον καιρό της κρίσης.