Πρώτη μεταξύ 33 χωρών, κατατάσσεται η Ελλάδα καθώς οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μαζί με τις Ιταλικές τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Αυτό επισημαίνει έκθεση του World Economic Forum με τίτλο «Ενισχύοντας την Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και θα συζητηθεί στο ετήσιο παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά την Τετάρτη στην ομώνυμη ελβετική πόλη.

Στο ερώτημα, «πόσο εύκολη είναι στη χώρα σας η λήψη τραπεζικού δανείου και η προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) διαθέτοντας μόνο ένα καλό επενδυτικό πλάνο, αλλά χωρίς εγγυητική επιστολή», οι απαντήσεις των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατατάσσουν την Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, στη χαμηλότερη θέση μεταξύ της λίστας των 33 εξεταζόμενων χωρών.

Την πρώτη «αρνητική» 10άδα, συμπληρώνουν κατά σειρά οι Σλοβενία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Κροατία, Λιθουανία, και Πολωνία.

Αντίθετα, ποιες είναι οι χώρες όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ευκολία στη λήψη τραπεζικού δανείου και την καλύτερη πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια ;

Πρώτες κατατάσσονται η Σουηδία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ την «καλή» 10άδα συμπληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, Μάλτας, Βελγίου, Κίνας, Ινδίας, Ολλανδίας, και Γαλλίας.

Περισσότερες χαμένες θέσεις

Το χαμηλότερο βαθμό παίρνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ως προς εκείνες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2008. Ακολουθούν οι Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία.

Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό ιδιαίτερα μεταξύ όχι μόνο των μικρών αλλά και μεσαίων ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσω της αδυναμίας ανάληψης έργων στο εξωτερικό, αφού δεν μπορούν να πάρουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες. Ειδικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την καθημερινή τους λειτουργία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Έξι χώρες επωφελήθηκαν της κρίσης

Από την έκθεση, προκύπτει πως μόνο 6 χώρες στην Ε.Ε. κατάφεραν παρά την κρίση να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, και να αυξήσουν παράλληλα το απασχολούμενο προσωπικό τους.

Πρόκειται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Γερμανία, την Γαλλία, την Αυστρία, την Σουηδία, την Πολωνία και την Μάλτα.

Συμπερασματικά, η έκθεση καταλήγει ότι για να κερδίσει το χαμένο έδαφος η Ευρώπη χρειάζεται να στηρίξει, με πιο ουσιαστικό μακροχρόνιο τρόπο, τις νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.