Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλάει για επικείμενο ξεπούλημα των τραπεζών όπως φάνηκε και από τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα θέλουν να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της μοναδικής συστημικής τράπεζας που βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αξιοποιηθεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην παρούσα συγκυρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το τραπεζικό σύστημα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με δημόσια κεφάλαια εάν διαθέσει τις μετοχές του σε χαμηλές τιμές. Πράγματι, το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τοποθέτησε στη Eurobank κάπου 6 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τις μετοχές της, ενώ σήμερα η αξία τους είναι περί τα 3 δισ. Επομένως, αν πουλούσε το ΤΧΣ στη σημερινή τιμή, το Δημόσιο θα έχανε 3 δισ.
Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνει το δικαίωμα στο ΤΧΣ να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Eurobank. Ετσι, οι ιδιώτες θα μπορέσουν τοποθετήσουν περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ για να αποκτήσουν περίπου το 50% της τράπεζας, ενώ η συνολική αξία της θα αυξηθεί στα 5-5,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των μετοχών που θα απομείνουν στο Δημόσιο θα είναι 2,5-2,7 δισ. ευρώ, αρκετά κοντά στη σημερινή (τα 3 δισ.). Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η συμμετοχή του ιδιώτη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής της τράπεζας. Ετσι, στο τέλος, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση και στην Eurobank, το Δημόσιο θα βγει πιθανότατα κερδισμένο.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μόλις συμφωνήσουν στο περιεχόμενό του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Στη Βουλή, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι ανταλλαγής των λεγόμενων warrants –που κατέχουν οι παλαιοί μέτοχοι των συστημικών τραπεζών –με μετοχές.
Οι όροι αυτοί διασφάλιζαν ότι το Δημόσιο δεν θα χάσει από τα κεφάλαια που τοποθέτησε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ήδη η κεφαλαιοποίηση των εν λόγω τραπεζών μετά την αύξηση των τιμών των μετοχών τους έχει σχεδόν φτάσει στην αξία των κεφαλαίων που τοποθέτησε το Δημόσιο.

Υπάρχει ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ενδιαφέρον για τη Eurobank έχουν δείξει τρεις επενδυτές, με επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και τον Καναδά