Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν αφορά λάθη που έγιναν ή αδυναμίες που αναδείχθηκαν κατά τη διαχείρισή της από την τρόικα, αλλά «το γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες οδήγησαν τη χώρα τους σε μια κατάσταση τέτοιας δημοσιονομικής ανισορροπίας», τονίζει στην Καθημερινή ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος περιγράφει τον κρατικό μηχανισμό της Ελλάδας ως το κύριο πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί «ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της χώρας με τον τρόπο που πρέπει».

Ο κ. Τρισέ αναγνωρίζει ότι η όλη προσπάθεια «ήταν εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα, γιατί η χώρα σας ήταν αυτή με τα μεγαλύτερα προβλήματα: είχατε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα. Έτσι, από την αρχή κατέστη σαφές ότι η προσπάθεια για να έρθουν τα οικονομικά της Ελλάδας σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες».

Ο επί οκταετία «ισχυρός άνδρας» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος συνεχίζει λέγοντας ότι «από τη στιγμή που η χώρα σας έφθασε εκεί, έπρεπε να κάνει πολλά. Και έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το άλλο μείζον πρόβλημα, που είναι ο αδύναμος κρατικός μηχανισμός. Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί».

«Γι’ αυτό, κοιτώντας στο παρόν και το μέλλον, αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει να οικοδομεί ένα κράτος σε στέρεες βάσεις (solid state). Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να επιτύχει η χώρα σας» προσθέτει.