Η ταχύτητα με την οποία συντελείται η αγωνιστική κατάπτωση της Γιουνάιτεντ μετά την αποχώρηση του φυσικού της ηγέτη Αλεξ Φέργκιουσον θυμίζει την αντίστοιχη περίπτωση της Λίβερπουλ όταν έφυγε ο άνθρωπος που τη συνέδεε περισσότερο από οποιονδήποτε με το ένδοξο παρελθόν της, ο Κένι Νταλγκλίς.

Η εισαγωγή μίας ομάδας στο σκοτεινό τούνελ της μετριότητας δεν οφείλεται ωστόσο μόνο στην αποχώρηση του προπονητή. Οπως παρατηρεί η «Νιου Γιορκ Τάιμς», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν βρίσκεται σε μεταβατική φάση αλλά σε φάση ολικής αναμόρφωσης.

ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Ενας κύκλος αποτυχιών σήμερακοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν και είναι πολύ πιο δύσκολο να κλείσει από ό,τι πριν από 25 χρόνια.

Ο λόγος είναι το χρήμα. Τα αρνητικά αποτελέσματα στους αγωνιστικούς χώρους είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ταμεία των συλλόγων.

Ο μεγαλύτερος φόβος όλων των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι η βαριά ήττα, ο πρόωρος αποκλεισμός ή η απώλεια του τίτλου. Είναι η απουσία από το Τσάμπιονς Λιγκ. Το είχε πει σε ανύποπτη στιγμή ο οικονομολόγος προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ και το απέδειξε διατηρώντας την ομάδα του μεταξύ των κορυφαίων μόνο με την ανελλιπή συμμετοχή της στη χρυσοφόρα διοργάνωση. Ταυτόχρονα μειώνεται η διαπραγματευτική της δύναμη ενόψει της νέας συμφωνίας που θα υπογράψει με τη Nike, αλλά και με όλες τις δυνάμει χορηγούς της. Με άλλα λόγια, η αξία της Γιουνάιτεντ των 650 εκατ. φιλάθλων σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει πτωτική τάση.

Μία ομάδα που δεν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρα από την απώλεια των εσόδωναντιμετωπίζει ακόμη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Παύει να αποτελεί πόλο έλξης των σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Ετσι, είτε οι ταλαντούχοι παίκτεςδεν δέχονται να παίξουν στην ομάδα είτε ζητούν περισσότερα χρήματα και εγγυήσεις, όπως στην περίπτωση του Λουίς Σουάρες στη Λίβερπουλ, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος των μεταγραφών σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για τον σύλλογο.

Ετσι, η ομάδα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτωννα αποδεχθεί πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ισχυρότερους οικονομικά συλλόγους και θα στραφεί σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται περισσότερο στις ακαδημίες, όπως συνέβη με τον Παναθηναϊκό, την Ντόρτμουντ, ακόμη και τη Μίλαν.

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ. Ολα αυτά αποτελούν την αλφάβητο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, την οποία βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά και ο Ντέιβιντ Μόιες. Η αγωνία του Σκωτσέζου να αποφύγει να ταυτιστείμε την κατάρρευση της μέχρι πρόσφατα κραταιάς στη Γηραιά Αλβιόνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τέτοια ώστε δεν δίστασε να χτυπήσει την πόρτα της Γιουβέντους και να της ζητήσει τον Πολ Πογκμπά, τον οποίον ουσιαστικά έδιωξε από το Ολντ Τράφορντ ο Αλεξ Φέργκιουσον. Ο τελευταίος σίγουρα θα έγινε κατακόκκινος όταν θα έμαθε ότι ο Μόιες προσέφυγε στη Βέκια Σινιόραπροσφέροντας 40 εκατ. ευρώ για τον Πογκμπά και ο τελευταίος απάντησε ότι όσο βρίσκεται εκεί ο Φέργκιουσον δεν επιστρέφει στο Μάντσεστερ!

Δημόσια ο Φέργκι εξακολουθεί να στηρίζει τον συμπατριώτη του, αφού άλλωστε ήταν αποκλειστικά δική του επιλογή. Πολλοί θεωρούν ότι ο επί 27 χρόνια προπονητής της Γιουνάιτεντ δεν έχει φύγει από τα αποδυτήρια της ομάδας και η παρουσία του στις εξέδρες με εκείνο το επικριτικό βλέμμα που είχε και όταν καθόταν στον πάγκο μόνο κακό της κάνει. Ποιος τολμά όμως να του πει να πάψει να βλέπει την αγαπημένη του Γιουνάιτεντ;