H Γιούλια Εφίμοβα, παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ στο πρόσθιο, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση στεροειδών ουσιών (DHEA) με την παγκόσμιο ομοσπονδία αντιντόπινγκ (WADA) να αναφέρει πως η συγκεκριμένη ουσία παράγεται φυσικά από τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, στην περίπτωση της τα επίπεδα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, γεγονός που δεν δικαιολογείται.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος φαίνεται πως είχε γίνει στα μέσα του Οκτώβρη, περίοδος χωρίς ιδιαίτερες αγωνιστικές υποχρεώσεις, για την ρωσίδα κολυμβήτρια. Δύο μήνες μετά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στα 50μ. πρόσθιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και δύο μήνες πριν την κατάρριψη των παγκοσμίων ρεκόρ στα 50μ., αλλά και 200μ. πρόσθιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στο Χέρνινγκ της Δανίας.

Πάντως, ο ρώσος υπουργός αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα με προσοχή, καθώς όπως ειπώθηκε η αθλήτρια έπαιρνε αγωγή για ίωση, έχοντας δηλώσει τη συνταγή, και παρέπεμψε την υπόθεση στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Από την πλευρά της η κολυμβητική ομοσπονδία της Ρωσίας , ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση, αφού ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν έλαβε χώρα στη Ρωσία, αλλά ίσως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου προπονείται η αθλήτρια. Η ρωσίδα κολυμβήτρια θα περάσει από νέο έλεγχο.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι η Εφίμοβα είναι ντοπέ, τότε θα αποτελέσει την τέταρτη ρωσίδα κολυμβήτρια, μέλος της αποστολής στους Αγώνες του Λονδίνου, που πιάνεται ντοπέ, μετά τις Ξένια Μόσκβινα, Εκατερίνα Αντρέεβα και Ναταλία Λόβτσοβα.