Το χριστουγεννιάτικο ταξίδι Καμμένου στις γαλλικές Αλπεις, το οποίο σχεδόν όλοι στο κόμμα αγνοούσαν, ήταν μια εξέλιξη που ενίσχυσε το κλίμα υπόγειας αμφισβήτησης της ηγεσίας. Κομματικά στελέχη ωστόσο επισημαίνουν πως το βασικότερο πρόβλημα για τους ΑΝΕΛ είναι ότι «εξακολουθούν να κινούνται χωρίς πυξίδα» και αμφιβάλλουν εάν το αντιμνημονιακό στίγμα αρκεί για να παραμείνει το κόμμα ζωντανό. Ο διαγραφείς Γιώργος Νταβρής κάνει λόγο για «έλλειψη κατεύθυνσης», την οποία χρεώνει αποκλειστικά στον Πάνο Καμμένο, και είναι προφανές ότι την αμφισβήτηση αυτή ενισχύουν και οι διεργασίες στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής Δεξιάς που κινείται εκτός ΝΔ. Πρωταγωνιστές o Β. Πολύδωρας, ο Χρ. Ζώης , οι γαλάζιοι συνδικαλιστές που, υπό τον Ι. Μανώλη, έχουν ενταχθεί στη νεότευκτη Νέα Μέρα, έως τον Γ. Καρατζαφέρη. Ο Β. Πολύδωρας προκρίνει τη συγκρότηση μιας δεξιάς Ελιάς και δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί του σχήματος.

ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ. Από πολλούς στους ΑΝΕΛ και ιδίως από εκείνους που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, η ηγετική θέση που κατέλαβε ο Πάνος Καμμένος αποδίδεται σε συγκυριακούς λόγους. Ο κ. Καμμένος που μεσουρανούσε στα τηλεοπτικά παράθυρα με την αντιμνημονιακή σημαία της ΝΔ, διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2011 επειδή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πολιτικούς πόντους ωστόσο φρόντισε τότε να του δώσει και η ηγεσία της ΝΔ, καθώς αποφάσισε η διαγραφή του να είναι… μισή, αφού δεν τον διέγραψε από μέλος του κόμματος. Ηταν μια απόφαση που εμμέσως αναγνώριζε ότι ο κ. Καμμένος είχε πολιτική προίκα και εκπροσωπούσε ένα τμήμα της γαλάζιας βάσης.

Στο τρίμηνο που ακολούθησε μέχρι τη διαγραφή των λοιπών 21 βουλευτών, ο Π. Καμμένος είχε προλάβει να αναδειχθεί κεντρικό πρόσωπο του αντιμνημονιακού μπλοκ, αρχίζοντας μάλιστα συζητήσεις για νέο κόμμα. Στελέχη των ΑΝΕΛ ωστόσο θεωρούν ότι πρόσωπο-κλειδί για να δοθεί η αρχηγία στον Καμμένο υπήρξε ο Χρ. Ζώης, κουμπάρος και επί χρόνια φίλος του-ακόμη τότε-ο οποίος εκτιμούσε ότι ο Καμμένος έπρεπε δικαιωματικά να ηγηθεί του νέου σχηματισμού, τουλάχιστον έως το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.Ο κ. Καμμένος εκμεταλλεύθηκε και το πιεστικό κλίμα από την προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο του’12, αφού το κόμμα χρειαζόταν αρχηγό.

Ο Π. Καμμένος κέρδισε επιπλέον πόντους καταφέρνοντας να προσεγγίσει για μια κοινή κάθοδο και το κεντροαριστερό Αρμα Πολιτών, τουλάχιστον την ομάδα που καθοδηγούσε ο Ι. Δημαράς. Ετσι, σε εκείνες τις εκλογές οι ΑΝΕΛ, παρότι κόμμα- Βαβέλ, υπερέβησαν το 10%.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, όταν η εικόνα του κόμματος άρχισε να ταυτίζεται περισσότερο με την εικόνα Καμμένου, η εκλογική δύναμη των ΑΝΕΛ συρρικνώθηκε κατά 30%, καταλήγοντας στο 7%.